Companii

EDP a încasat 33 mil. euro din energia verde, în scădere cu 28%. De la o schemă de sprijin foarte generoasă, România ajunge la coada clasamentului

EDP a încasat 33 mil. euro din energia verde, în...

Autor: Roxana Petrescu

25.08.2014, 00:00 128

Portughezii de la EDP Renovaveis au acoperit 1,4% din consumul de energie al României din primul semestru prin intermediul eolienelor şi solarelor montate aici.

EDP Renovaveis, divizia de re­ge­nerabile a grupului Energias de Por­tugal, al treilea cel mai mare in­ves­titor în energia verde din Ro­mâ­nia, a încasat în primul semestru 33,4 mi­lioane de euro din vânzarea ener­giei solare şi eoliene produsă local, cu 28% mai puţin com­pa­rativ cu pe­rioada similară a anului trecut. Scă­derea re­flectă deteriorarea con­di­ţiilor din piaţa energiei rege­ne­ra­bile, domeniu marcat de multiple schim­­bări legislative în ultimul an de zile.

Potrivit datelor publicate de companie în raportul aferent pri­mu­lui semestru, EDP Renovaveis a avut o producţie de energie de 351 GWh, ceea ce reprezintă circa 1,4% din consumul naţional din primele şase luni. Din vânzarea acestei energii portughezii au încasat 33,4 mi­lioane de euro, la un preţ mediu pe MWh de 95,1 euro. Acest nivel de preţ include şi certificatele verzi, instrument prin care este sprijinită producţia de energie regenerabilă pe plan local.

„În România, creşterea numă­ru­lui mediu de MW aflaţi în funcţiune a compensat scăderea factorului de capacitate, ceea ce a rezultat într-o creştere a producţiei de 2% comparativ cu perioada similară a anului trecut, până la 351 GWh. Preţul mediu de vânzare a scăzut la 95 de euro pe MWh, fiind influenţat negativ de supraoferta de certificate verzi din piaţă, lucru care a dus la scăderea preţului de vân­zare. Ca rezultat, vânzările de elec­tricitate au ajuns la 33 de milioane de euro, cu 13 milioane de euro mai puţin faţă de anul trecut“, se arată în raportul publicat de grup.

Astfel, de la una dintre cele mai generoase scheme de sprijin pentru energia verde, România coboară spre coada clasamentului în primul semestru al anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO