Companii

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Migrarea de la oraş la sat a ocolit învăţământul. Numărul de cadre didactice din mediul rural, la jumătatea celor din oraşe

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Migrarea de la...

Autor: Georgiana Mihalache

12.09.2022, 00:05 243

♦ În ultimii zece ani, şcolile din mediul rural au pierdut 7.000 de cadre didactice, în timp ce la oraş sunt doar cu 2.700 de dascăli în minus în aceeaşi perioadă ♦ Trendul de mutare al tinerilor dinspre oraş spre sat, accelerat de pandemie, nu a cuprins şi domeniul învăţământului.

În şcolile de la sat din România predau peste 75.000 de cadre didactice, din datele disponibile la Institutul Naţional de Statistică, în scădere faţă de acum zece ani, când erau peste 82.000 de profesori în mediul rural.

La oraşe, numărul cadrelor didactice a trecut în 2021 de 162.000 de persoane, un nivel aproape similar cu acum un deceniu.

Lipsa dotărilor din şcoli, populaţia îmbătrânită de la sate şi pachetul salarial neatractiv sunt principalele probleme cu care se confruntă profesorii, care preferă oraşul în detrimentul zonelor rurale.

De menţionat este şi scăderea numărului de copii din mediul rural. Astfel, dacă acum zece ani, elevii de la sate erau jumătate din numărul total de elevi din oraşe, în prezent balanţa înclină spre populaţia şcolară din urban. În 2021 erau înregistraţi sub 1 milion de elevi în mediul rural, în timp ce la oraşe numărul a trecut de 2,5 milioane de elevi, din datele INS.

Nici trendul de migrare dinspre oraş spre sat, care a cuprins în special tinerii, în căutarea unor locuinţe cu verdeaţă şi lipsite de poluare, nu se vede în domeniul educaţiei. În alte domenii, cum este turismul de exemplu, această mişcare a populaţiei s-a văzut prin apariţia unor businessuri locale, unităţi de cazare care au mizat pe apetitul pentru întoarcerea la tradiţii.

Din datele INS, în 2020 au plecat de la ţară la oraş 78.000 de locuitori, iar de la oraş la ţară 116.000, iar diferenţa netă dintre cele două fluxuri migraţioniste este de 38.000 de persoane, dublă faţă de anii anteriori.

Pentru toţi elevii, indiferent de mediul în care au şcoala, profesorii motivaţi reprezintă cheia pentru performanţă.

„În prezent predau limba engleză la o şcoală rurală şi încerc să îi determin pe elevii mei să capete mai multă încredere atunci când vine vorba de comunicare în limba engleză. Nu toţi elevii mei au posibilitatea de a studia engleza suplimentar, aşa cum este „la modă“ în zilele noastre. Drept urmare, mă străduiesc să îi atrag cu totul felul de activităţi interactive“, spune Georgiana Stan, o tânără profesoară de limba engleză la Şcoala gimnazială Ungureni, Nr.1, din Corbii Mari, judeţul Dâmboviţa.

În total, în România sunt 7.000 de unităţi de învăţământ, dintre care 3.800 sunt în mediul urban, iar restul în rural.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO