Companii

Un alt efect al schemei de sprijin la energie: Noul contract l-am semnat la un preţ de 2,5 ori mai mare. Furnizorul pur şi simplu a mers pe plafonul maxim. Ce se întâmplă de la 1 aprilie rămâne un mister

Un alt efect al schemei de sprijin la energie: Noul...

Autor: Roxana Petrescu

13.02.2022, 12:44 21927

♦ Impunerea unui plafon maxim de 1 leu pe kWh îi încurajează pe furnizorii de energie să meargă până la atingerea acestuia în negocierile pe care le poartă cu clienţii, indiferent de preţul contractelor prin care ei înşişi se alimentează cu energie ♦ Unii consumatori spun că acesta ar fi un alt defect al schemei de sprijin pe care guvernul o pune la dispoziţia consumatorilor până la finalul lunii martie.

„Avem un contract cu Electrica Funizare la un preţ destul de bun, în jur de 360 de lei pe MWh. Noul contract l-am sem­nat la 926 de lei pe MWh, aproape de pla­fo­nul maxim. Impunerea acestui plafon este o invitaţie către furnizori de a-l atinge in­diferent de costurile lor“, spune pro­prie­tarul unei ferme de porci din Galaţi.

Până la finalul lunii martie, guvernul a pla­fonat preţul energiei pentru consu­ma­tori la 1 lei pe kWh, cu toate taxele incluse, mai mult decât limita anterior stabilită la 0,8 lei pe kWh. Dincolo de plafonare, clien­ţii au parte şi de compensarea facturilor, spri­jin care se aplică pentru un nivel stabilit de con­sum, majorat şi el astfel încât să in­cludă cât mai mulţi consumatori de energie. Această compensare a facturilor este su­portată de furnizor, urmând ca ulterior el să-şi primească banii de la statul român. Sumele acumulate sunt însă colosale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO