Companii

Efectele crizei: angajatii Takata-Petri, obligati sa-si ia concediu fara plata o zi pe saptamana

22.10.2008, 15:10 206

Producatorul de componente si sisteme de siguranta auto Takata-Petri, al treilea producator de componente auto de pe piata locala, cu afaceri de 245 mil. euro anul trecut a redus programul de lucru al angajatilor din cele trei fabrici din Romania, ca urmare a crizei financiare care si-a pus deja amprenta asupra industriei auto mondiale.

Takata-Petri detine doua fabrici in judetul Arad si una in judetul Sibiu, in care lucreaza aproape 4.500 de oameni, cateva sute fiind angajati chiar in acest an.
Contactati de Ziarul Financiar, oficialii Takata-Petri Romania nu au dorit sa ofere informatii despre masurile luate pentru a diminua efectele crizei, insa potrivit liderilor sindicali ai companiei din Arad primele probleme au aparut in urma cu o luna de zile pe fondul crizei economice.
"In urma discutiilor purtate cu conducerea companiei, nu se vor face concedieri in masa pentru o perioada de cel putin trei luni de zile. Oamenii au fost informati de faptul ca firma in care lucreaza trece print-o perioada de criza si ca angajatii vor fi obligati sa-si ia concediu fara plata cate o zi pe saptamana. Cu toate ca am redus programul de lucru la sfarsitul saptamanilor, fabrica va functiona in urmatoarele trei luni la capacitate maxima, iar daca criza economica va dura o perioada mai lunga de timp, atunci probabil ca vor incepe disponibilizarile", a declarat pentru ZF Transilvania Lucian Lengyel, liderul sindical de la Takata Petri.
Compania si-a inceput activitatea in Romania prin investitiile in cele doua fabrici din Arad construite in anul 2001, unde produce centuri de siguranta si volane auto. Ulterior Takata a construit o a treia fabrica de airbaguri la Sibiu, investitiile ajungand la 25 de milioane de euro. "In urmatoarele trei luni situatia va ramane critica, perioada dupa care piata in domeniul automotive isi va reveni, iar companiile din domeniu nu vor fi nevoite sa-si concedieze angajatii", spune Lucian Lengyel.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO