Companii

Efectele vanzarii Rompetrol: Startul proiectului Constanta-Trieste si posibila scadere a preturilor la pompa

29.08.2007, 18:52 32

Tranzactia de preluare a unui pachet de 75% din actiunile grupului Rompetrol de catre compania din Kazahstan KazMunayGaz creeaza premisele unei posibile ieftiniri ale produselor petroliere la pompa in Romania si in plus aduce un implus puternic la realizarea marilor proiecte de interconectare cum ar fi Constanta-Trieste sau chiar Nabucco.
"Avand in vedere resursa primara ieftina pe care o are Kazahstanul, aceasta ar putea crea un efect pozitiv la nivel national. Exista bineinteles o crestere a securitatii de aprovizionare, dar si o imbunatatire a costurilor pe lantul de productie, rafinare, distributie. Aceasta creeaza premisele unei ieftiniri a preturilor la pompa", spune Razvan Nicolescu, atasat pe probleme de energie din partea Ministerului Economiei si Finantelor la Bruxelles. Potrivit acestuia, unul dintre cele mai importante efecte pe care tranzactia anuntata ieri le-ar putea avea este accelerarea realizarii unor proiecte de importanta strategica pentru siguranta alimentarii cu resurse a UE cum ar fi oleoductul Constanta-Trieste si chiar gazoductul Nabucco.
"Cred ca aceasta tranzactie trebuie privita ca o intelegere intre Romania, parte a Uniunii Europene, si Kazahstan, un fost stat sovietic. Practic, este o legatura intre Europa si aceste resurse, tinand cont de faptul ca operatiunile Rompetrol ajung pana in Franta", a mai spus Nicolescu.
Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, a spus in repetate randuri ca proiectul Constanta-Trieste este unul pe care l-ar putea finanta exclusiv din resursele grupului in cazul in care s-ar alege varianta de proiectare agreata de el. Intrarea pe o piata atat de bogata in resurse precum cea a Kazahstanului aduce siguranta alimentarii cu resurse a oleoductului. In acest context, rafinaria lui Patriciu, Petromidia, ar reprezenta capul de rafinare al conductei. Transportul titeiului se va realiza pe mare, evitand astfel trecerea prin Rusia, o ruta mult mai costisitoare de altfel.
"Aceasta tranzactie a adus din nou in discutie valoarea companiilor petroliere, lucru care s-a vazut si in aprecierea lor considerabila de pe Bursa. Companii precum Oil Terminal vor juca un rol extrem de important", a mai spus Nicolescu. "Faptul ca acum cele doua mari companii petroliere din Romania, Petrom si Rompetrol, sunt controlate de companii de stat nu ridica nicio problema. Atat timp cat se respecta regulile jocului, nu exista diferente intre capitalul de stat si privat", a conchis el.
Potrivt reprezentantilor Consiuliului Concurentei, Rompetrol trebuie sa notifice aceasta tranzactie in termen de 30 de zile fie la Comisia Europeana, fie la Consiliul Concurentei.
"Sunt anumite conditii pe care companiile implicate intr-o astfel de tranzactie trebuie sa le respecte pentru a evita operatiunea de concentratie comunitara", spun reprezentantii Consiliului Concurentei.
Ieri, Standard & Poor's a plasat sub supraveghere, cu perspectiva pozitiva, ratingul "B minus" acordat Rompetrol pentru credite pe termen lung, dupa preluarea unei participatii de 75% la grup de catre firma petroliera de stat KazMunayGaz din Kazahstan.

Sapte luni de negocieri
Casa de avocatura Salans, care a asistat vanzatorul, adica pe Dinu Patriciu si Rompetrol, spune ca aceasta tranzactie este cea mai mare pe care a intermediat-o pana acum. "Cu siguranta, tranzactia dintre grupul Rompetrol si compania KazMunayGaz este cel mai mare deal la care am luat parte", spun reprezentantii Salans. Vanzarea actiunilor Rompetrol a durat sapte luni sI a fost coordonata de catre banca de investitii americana Morgan Stanley. Alaturi de Salans, la tranzactie a participat si AKD Prinsen Van Wijmen, iar consultantii cumparatorului au fost bancherii de la ABN Amro, PricewaterhouseCoopers, Norton Rose si Wolf Theiss. "Aproximativ zece avocati de la biroul din Bucuresti, precum si alti avocati de la biroul nostru din Viena au fost implicati in realizarea due dilligence-ului Rompetrol si furnizarea de consultanta legala specifica Romaniei pentru client si ceilalti consultanti pe aspecte legate de aceasta achizitie", a declarat Bryan Jardine, managing partner al Wolf Theiss.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO