Companii

Elba se muta de pe un teren de peste 35 mil. euro din centrul Timisoarei

27.10.2008, 13:38 321

Producatorul de corpuri de iluminat Elba Timisoara va reloca in afara orasului pe platforma industriala Freidorf fabrica care produce unitati optice pentru automobile si iluminat industrial. Fabrica se afla in prezent pe un teren de sapte hectare in centrul orasului, iar valoarea de piata trece de 35 de milioane de euro, considerand un pret mediu minim de 500 euro/mp.

Reprezentantii Elba Timisoara au declarat ca terenul ar putea fi utilizat pentru constructia unor proiecte imobiliare si ca exista deja oferte din partea unor jucatori din piata.
"Terenul are in jur de sapte hectare, iar intr-un an nu va mai ramane nicio activitate de productie aici. Avem deja oferte pentru teren, odata ce am anuntat ca ne vom reloca, dar nu am realizat inca o evaluare", a declarat Gheorghe Cocian, directorul general al Elba Timisoara.
Potrivit unui sondaj ZF asupra pietei imobiliare timisorene, pretul mediu pe metrul patrat construibil in zona centrala se tranzactioneaza in jurul valorii de 1.000 de euro.
Totodata, piata imobiliara timisoreana nu dispune in prezent de suprafete centrale mari, asemanatoare celei de care dispune Elba, majoritatea terenurilor fiind de cateva sute de metri patrati.
"In zona centrala si adiacenta nu exista portiuni libere decat in suprafata mica. Pretul cerut de proprietari este chiar si de 2.000 euro/mp, dar se primeste ceva mai mult de 1.000 euro/mp. Din aceasta cauza si numarul tranzactiilor este redus, mai ales in conditiile actuale ale pietei", a declarat Simona Lazar, broker imobiliar pentru Casa Domi.
In Bucuresti terenurile fostelor fabrici au fost tranzactionate la preturi ce oscileaza intre 550 si 1.000 de euro pe metrul patrat, potrivit anuarului "Top Tranzactii", realizat de Ziarul Financiar. Astfel, in cursul anului trecut, dezvoltatorul Africa Israel a achizitionat activele si terenul de 15,5 hectare ale fabricii Laromet pentru 77,5 milioane de euro, iar companiile Bluerose si Rosebund au preluat activele si un teren de 6 hectare ale Companiei Industriale Grivita pentru aproape 73 de milioane de euro.
"Realizam relocarea in primul rand din necesitatea fluidizarii productiei. Avem fluxuri incrucisate, iar presiunea asupra costurilor ne motiveaza. In conditiile pietei vom considera si ofertele pentru teren", a specificat Cocian.
Pretul pentru terenul de 70.000 de metri patrati al Elba Timisoara poate fi insa mai mic decat in cazul fabricilor bucurestene, considerand volumul redus de tranzactii imobiliare pe perioada crizei financiare internationale. Fabrica Elba este pozitionata in apropierea Garii de Nord, la aproximativ 2 kilometri de centrul orasului.
"Terenul poate fi folosit atat pentru dezvoltari rezidentiale, cat si pentru comercial, regimul de inaltime fiind P plus 10 in zona", a spus Lazar. Ea a adaugat ca in ultimii ani au mai avut loc relocari similare, un exemplu fiind Filty - fosta fabrica de incaltaminte Modern, al carei teren a fost achizitionat de Plaza Centers, dezvoltatorul urmand sa construiasca un proiect rezidential si unul comercial in care va investi peste 100 de milioane de euro. De asemenea, in ultimii ani au mai fost relocate fabricile Pasmatex, ModaTim si Uzinele Mecanice Timisoara.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO