Companii

Elba va livra 400.000 de faruri pentru Logan

07.02.2008, 19:51 66

Producatorul de corpuri de iluminat Elba Timisoara estimeaza ca va livra in acest an faruri si lampi spate pentru 400.000 de automobile Logan, odata cu atingerea unei cifre de afaceri de aproximativ 44 de milioane de euro, cu 10% mai mult decat in 2007.
"In 2007 am livrat pentru Logan echipamente si CKD (colectii de piese ce urmeaza a fi asamblate - n.red.), faruri pentru 330.000 de masini si lampi spate pentru 280.000 de masini. Pentru 2008 speram sa livram faruri si lampi spate pentru alte 400.000 de automobile Logan", a declarat Teodor Mermeze, directorul de dezvoltare al Elba Timisoara.
Cresterea volumului de livrari al Elba Timisoara a survenit odata cu cresterea productiei Automobile Dacia la un volum estimat de 310.000 de automobile pentru 2008. Productia Dacia urmeaza sa atinga un maxim de 400.000 de unitati anual la finalul lui 2009.
"Ponderea livrarilor pentru CKD-uri a scazut usor in timp ce am inceput sa livram din ce in ce mai multe componente pentru asamblarea directa", a declarat Mermeze. Colectiile CKD sunt livrate catre alte unitati de productie Logan spre asamblare in Maroc, la uzina Somaca din Casablanca, Columbia, la uzina Sofasa, Rusia, la uzina Avtoframos din Moscova, Iran, Brazilia, pentru uzina Ayrton Senna din Curitiba si pentru uzina Mahindra din India.
Automobile Dacia a anuntat recent majorarea productiei la 1.300 de automobile zilnic, de la 1.050 de unitati pana in prezent. Astfel, pe linia de productie de la Mioveni urmeaza a fi asamblat cate un autoturism Logan la fiecare 52 de secunde.
Productia destinata domeniului auto, pentru prima echipare si inclusiv piese de schimb, reprezinta aproximativ 55% din cifra de afaceri a Elba Timisoara, care a ajuns la 40 de milioane de euro in 2007. Aprecierea comenzilor pentru Logan nu va necesita, potrivit reprezentantilor Elba, investitii suplimentare pentru cresterea capacitatilor de productie.
"Sunt proiecte gandite pentru o perioada de cel putin doi ani, asa ca sporirea productiei Logan nu ne-a prins in incapacitate. Acum putem livra unitati optice pentru pana la 1.800 de automobile zilnic, iar in 2009 vom fi pregatiti pentru 2.500 de masini pe zi", a spus Mermeze.
Astfel, investitiile pentru 2008, in valoare de 2 milioane de euro, vor fi destinate in principal inlocuirii instalatiilor de productie vechi. "Vom investi in modernizare, dar si in cresterea normala a capacitatilor. Acest lucru insa nu va influenta numarul salariatilor, nivelul urmand sa ramana stabil la circa 1.100 de angajati", a spus Mermeze.
Elba Timisoara produce si corpuri de iluminat industrial, care reprezinta 34% din totalul cifrei de afaceri, si sisteme specializate de iliminat si matrite. Acestea sunt livrate preponderent in piata romaneasca prin propria retea de distributie nationala. "La export, direct, livram doar 10% din acest fel de corpuri de iluminat", a spus Mermeze.
Printre furnizorii de sisteme de iluminat ai Automobile Dacia se regaseste si Osram Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO