Companii

Electrocentrale Borzeşti, o fostă mândrie a sistemului energetic naţional, ar putea reveni în piaţă: Planurile sunt mari, se bazează pe ADN-ul nostru regenerabil. Ne dorim să o repunem pe picioare

Potrivit site-ului oficial al Electrocentrale Borzeşti, Termo­centrala Borzeşti a fost una dintre cele mai mari uzine de producere a curentului electric din România şi prima mare centrală de termoficare din ţară.

Potrivit site-ului oficial al Electrocentrale Borzeşti, Termo­centrala Borzeşti a fost una dintre cele mai mari uzine de producere a curentului electric din România şi prima mare centrală de termoficare din ţară.

Autor: Roxana Petrescu

13.08.2022, 10:29 2091

♦ O combinaţie de proiecte pe gaze şi energie verde ar putea readuce în sistemul energetic local una dintre cele mai importante structuri de producţie a electricităţii, fosta Termocentrală Borzeşti (Bacău). ♦ Oprită acum, la finalul anului 2019 unitatea a fost vândută, ca parte a procesului de lichidare a Termoelectrica, unor oameni cu vechi ştate în domeniul energetic. Care sunt planurile acestora?

„Vrem să o repunem pe picioare“, spune Alexandru Teodo­rescu, unul dintre acţionarii RNV Infrastructure, compania care con­trolează în proporţie de 100% Electrocentrale Borzeşti.

Teodorescu este unul dintre cei mai activi dezvoltatori de proiecte eoliene din România, fiind în prezent implicat în cea mai mare iniţiativă locală de mobilitate electrică, Renovatio. Printre acţionarii RNV Infrastructure se numără şi Doru Voicu, fost secretar de stat în Ministerul Economiei în perioada mandatului lui Adriean Videanu. Doru Voicu a fost şi director de dezvoltare al CEZ România, cehii având la un moment dat chiar intenţia de a prelua chiar termocentala de la Borzeşti. Doru Voicu nu a putut fi contactat pentru detalii suplimentare. Mai departe, în spatele RNV Infrastructure se mai află şi Marius Eduard Ciucu, cel care a administrat afacerile Green Energy. Această companie a făcut parte din clubul original al băieţilor deştepţi din energie, grupare care la începutul anilor 2000, sub protecţia PSD, a cumpărat energie de la producătorii români de stat, sub costuri, pentru a o vinde ulterior la profituri importante.

„Planurile sunt mari. Ne dorim să reabilităm această unitate, dar por­nind mai ales de la ADN-ul nostru de regene­rabile“, a mai spus Teo­do­rescu, fără a da detalii supli­men­tare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO