Companii

Electroplast Bistrita a vandut cabluri de 11,5 mil. euro

09.09.2009, 15:48 720

Producatorul de conductori si cabluri electrice Electroplast dinBistrita, controlat de un grup italian, a realizat in primulsemestru din acest an o cifra de afaceri de peste 11,5 mil. euro(48,37 mil. lei), in scadere cu 41% in euro si 30% in lei fata deaceeasi perioada a anului trecut.

In primele sase luni din 2008 Electroplast a realizat vanzaritotale de 19,5 mil. euro (68,31 mil. lei) si a incheiat exercitiulfinanciar din anul trecut cu o cifra de afaceri de 36,27 milioanede euro (aproximativ 127 de milioane de lei).

"Criza financiara afecteaza puternic activitatea companieinoastre, mai ales prin reducerea comenzilor din partea clientilortraditionali. In plus lipsa de lichiditati de pe piata a dus si laintarzierea incasarilor pentru lucrarile executate de Electroplastde la inceputul anului. Prin urmare, in momentul de fata nu maicontractam lucrari fara sa solicitam 10%-15% din comanda in avans",a declarat pentru ZF Transilvania Olimpia Salanta, directoreconomic al Electroplast.

Conducerea companiei bistritene spune ca in prezent pondereaexportului este de aproximativ 1% din totalul vanzarilor, inconditiile in care anul trecut 8% din productia Electroplast mergeala export.

Compania a investit in acest an aproximativ 700.000 de eurointr-o noua linie de productie. Electroplast produce cablurielectrice din cupru si aluminiu, cablurile fiind izolate in PVC saucauciuc.

"Am disponibilizat in acest an 17 angajati ca urmare ainlocuirii a trei linii de productie vechi cu altele noi, astfel caacum numarul salariatilor Electroplat a ajuns la 152 de persoane",a mai spus Salanta. Proiectele de dezvoltare ale companiei dinultimii ani au vizat lansarea Electroplast pe piata cablurilor dinaluminiu, firma bistriteana activand doar in domeniul cablurilorelectrice din cupru.

In anul 2001, actionarii societatii au hotarat sa accelerezeprocesul de dezvoltare a societatii, fapt care nu se putea realizadecat printr-o infuzie mare de capital. Cum varianta angajarii unorcredite bancare nu a fost aprobata de AGA, s-a decis majorareacapitalului social si vanzarea unui pachet de actiuni catre unpartener strain.

Compania Electroplast a fost infiintata in anul 1993 de catresase persoane fizice din localitatea Bistrita. In 2001, actionariifirmei au vandut 40% din actiunile firmei catre Italian CableCompany, care activeaza tot pe domeniul cablurilor electrice. Inprezent firma italiana detine 50% din actiunile Electroplast.Numarul total de angajati ai companiei este de 152 de persoane.Electroplast comercializeaza 1.300 de tipuri de conductori dincupru, iar pe langa clientii din domeniu constructiilor, companiamai colaboreaza cu firme ce activeaza pe segmentul retelelor detelefonie, in industria constructoare de masini, dar si cuproducatorii de electrocasnice.

Din bilant

36 mil. euro - cifra de afaceri a companiei in2008

40% - reprezinta scaderea vanzarilor in primajumatate din acest an

17angajati - a concediat compania in acestan

1% - din productia firmei merge la export, fatade 8% anul trecut

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO