Companii

Electroputere, adjudecata de o companie saudita

13.06.2007, 18:27 16

Compania saudita Al-Arrab a castigat licitatia pentru achizitia pachetului majoritar de actiuni al producatorului de locomotive Electroputere Craiova, potrivit anuntului Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Compania va negocia in continuare clauzele contractului de privatizare cu AVAS, fiind asistata de casa de avocatura Bostina si Asociatii.
Oferta surprinzatoare a Al-Arrab pentru Electroputere s-a ridicat, potrivit surselor din piata, la circa 120 mil. euro, din care pretul platit AVAS pentru pachetul majoritar de 62,82% din actiuni este de circa 2,3 mil. euro. Compania s-a mai angajat sa aduca circa 57 de milioane de euro, din care 37 mil. euro pentru capital de lucru si 20 mil. euro pentru investitii si si-a asumat datoriile in valoare de circa 60 mil. euro ale Electroputere.
Valoarea surprinzator de mare a ofertei companiei saudite se explica prin faptul ca Arabia Saudita are in derulare proiecte de infrastructura si constructii de cai ferate in valoare de peste 9 miliarde de euro, Al-Arrab facand parte din consortiile internationale selectate pentru realizarea acestor proiecte. In aceste conditii, locomotivele produse la Craiova vor fi in mare parte exportate in tarile din zona Golfului Persic, precum Iordania si Emiratele Arabe Unite.
Oferta castigatoare a fost de aproape doua ori mai mare decat cea de pe locul doi a Grupului Feroviar Roman si de circa patru ori mai mare decat cea de a societatii A5 Invest din Caransebes, firma controlata de omul de afaceri Stefan Vuza.
In cursa pentru privatizarea Electroputere au mai intrat Vienna International Holding Bucuresti si Peeker Atomic Energy System Inc. Colorado, insa AVAS a respins documentele de participare ale celor doua firme pentru neindeplinirea conditiilor legale, AVAS continuand negocierile directe doar cu trei ofertanti.
Actiunile Electroputere au crescut ieri cu 15% pe Bursa, maximul admis in cadrul unei sedinte de tranzactionare, fiind suspendate de la tranzactionare la jumatatea sedintei. Capitalizarea Electroputere a urcat astfel la circa 10,7 mil. euro. Principalul actionar minoritar al Electroputere este Citibank, care detine in numele clientilor circa 6,48% din actiuni. Electroputere a fost lansata de sase ori la privatizare.
Compania a inregistrat anul trecut pierderi de 50,1 milioane lei (14,2 milioane de euro), in crestere cu 41%, iar cifra de afaceri neta s-a diminuat cu 13%, la 156,5 milioane lei (44,4 milioane de euro).
Compania Al-Arrab Contracting Company Limited din Arabia Saudita are peste 3.200 de angajati si sucursale in Qatar, Emiratele Arabe Unite, Bahrain si Iordania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO