Companii

Electroputere, Rulmentul si Tractorul - pe lista companiilor unde a fost amanata insolventa

08.02.2007, 19:18 25

Lista companiilor pentru care Guvernul a decis, la propunerea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), amanarea cu sase luni a procedurilor de insolventa include 28 de societati, printre care Electroputere, Rulmentul, Tractorul, unitatile de pe platforma Nitramonia, Petrotrans, Romaero, au declarat surse oficiale.
Pe lista au fost incluse Abrom Barlad, Ciprom Ploiesti, Electroputere Craiova, ICEFS Savinesti, UVCP Turnu Magurele, Menarom Galati, Nicolina Iasi, Nitrocontrol, Nitroexplosives, Nitrofertilizer, Nitroservice si Nitrotrans Fagaras, Terom Iasi, Rulmentul si Tractorul din Brasov, societati din portofoliul AVAS.
Pe lista mai figureaza si o serie de societati din portofoliul Ministerul Economiei, ca Petrotrans Ploiesti, Radioactiv Turnu Magurele, Carfil Brasov, Uzina Mecanica Cugir, ICPSP Bucuresti, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanica Orastie, Santierul Naval Mangalia, Constructii Aeronautice Ghimbav, Top Therm Ghimbav, Foradex, Plafar si Romaero din Bucuresti. Actul normativ prevede ca in termen de sase luni de la data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta, AVAS sa realizeze privatizarea, restructurarea si/sau lichidarea voluntara a celor 28 de companii.
"Aplicarea dispozitilor Legii 85/2006 privind procedura insolventei pentru cele 28 de firme se suspenda pana la transferul dreptului de proprietate asupra actiunilor sau activelor societatii, dar nu mai tarziu de sase luni de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta. In situatia in care, in aceasta perioada, AVAS nu realizeaza vanzarea de actiuni sau active conform programelor aprobate, se va declansa procedura de lichidare voluntara", se arata in textul ordonantei.
De asemenea, daca AVAS decide declansarea procedurii de lichidare voluntara, adunarile generale ale actionarilor se vor intruni in termen de cinci zile de la data solicitarii. Sumele obtinute din vanzarea activelor in procedura de lichidare voluntara vor fi utilizate pentru stingerea datoriilor societatii. Salariatii disponibilizati prin concedieri colective de la aceste societati vor beneficia de masuri de protectie sociala, potrivit actului normativ.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca Executivul a hotarat sa amane cu sase luni procedurile de insolventa pentru o serie de societati. Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, declara, la finele lunii ianuarie, ca solutia cea mai buna pentru uzinele brasovene Tractorul, Rulmentul si Nitramonia Fagaras ar fi amanarea insolventei pentru o perioada de sase luni si lichidarea voluntara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO