Companii

Elit Cugir si-a majorat vanzarile cu 25%

16.10.2006, 17:27 86

Producatorul de mezeluri Elit din judetul Alba, detinut de omul de afaceri Dorin Mateiu, va incepe in luna decembrie productia intr-o noua fabrica de procesare a carnii situata in Alba-Iulia, in urma unei investitii de peste 12 milioane de euro.
"Fabrica e aproape finalizata si are o suprafata construita de 14.000 de metri patrati. Pana la sfarsitul anului vom demara productia, mezelurile urmand sa fie comercializate sub brandul Elit", spune Dorin Mateiu, presedinte si actionar majoritar al companiei. Mateiu a mai spus ca in primele noua luni din acest an vanzarile companiei au crescut cu 25% fata de aceeasi perioada din 2005.
"Intentionam sa pastram acest ritm de crestere pana la sfarsitul anului", a mai precizat presedintele Elit.
Producatorul de mezeluri, care detine o fabrica in Cugir (judetul Alba), a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 138 mil. lei (38,3 mil. euro), in crestere cu 32% in lei fata de 2004. Elit a raportat un profit de 8 mil. euro, fata de 3,8 mil. euro in 2005.
Presedintele Elit Cugir a mai aratat ca pentru sustinerea programelor de investitii compania a apelat la credite bancare, la programe Sapard, dar si la reinvestirea profitului. Compania produce mezeluri sub brandul Elit, cea mai mare parte a vanzarilor fiind realizate in Transilvania, Banat si Oltenia.
Elit este o investitie pornita de la zero de omul de afaceri Dorin Mateiu din Alba-Iulia, iar numarul de angajati ai companiei a ajuns de la 340 in anul 2004 la aproape 600 la sfarsitul anului trecut. Mateiu mai detine actiuni la compania Mercado din Alba-Iulia si este asociat unic la Mado SRL, prima cu activitati in industria alimentara, iar cea de-a doua specializata in transport intern si international.
Potrivit datelor agentiei de cercetare de piata AC Nielsen, compania din judetul Alba detine locul doi in topul producatorilor de crenvursti si carnati si pozitia a cincea in topul celor mai importanti producatori de salam. Cu o pozitie importanta pe piata din Transilvania, actionarul Elit Cugir spune ca nu intentioneaza sa-si vanda afacerea.
La inceputul acestui an, pe piata mezelurilor s-a produs o mutare importanta, dupa ce grupul Caroli Foods, al doilea jucator de pe piata mezelurilor, a achizitionat producatorul clujean Maestro, o afacere dezvoltata de doi oameni de afaceri clujeni, Dorel Goia si Horia Ciorcila.
Caroli nu este insa singurul producator care a decis sa-si creasca cota de piata prin achizitia unui jucator regional. Compania Angst a anuntat ca va prelua un pachet de actiuni la producatorul clujean de mezeluri Discovery, cu scopul de a-si consolida afacerea in zona Ardealului.
Anul trecut piata produselor procesate din carne de porc s-a ridicat la 600 de milioane de euro, principalii producatori fiind CrisTim, Aldis Calarasi, Angst, Caroli si Tabco-Campofrio.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO