Companii

Elvetienii de la Holcim cumpara energie de 12 mil. € de la traderul britanic EFT

02.12.2009, 23:17 50

Producatorul elvetian de ciment Holcim a incheiat un contractpentru achizitia de energie electrica cu filiala locala atraderului regional de energie Energy Financing Team (EFT), acestafiind primul client major al companiei britanice pe piatalocala.

Contractul este valabil pentru intreg 2010 si presupune livrareaa 300.000 MWh de energie catre cele trei unitati de productie aleHolcim localizate la Campulung, Alesd si Turda.

Tinand cont de pretul contractelor de vanzare pentru anul 2010incheiate pana acum pe bursa de energie OPCOM, valoareacontractului dintre Holcim si Energy Financing Team ar putea fi decirca 12 milioane de euro. Partile contractante nu au precizatvaloarea contractului, spunand ca aceasta este confidentiala.

"Acesta este primul nostru contract important pe piata internadin Romania. Vom continua sa actionam conform planurilor pe carele-am facut si speram ca in lunile viitoare sa ne extindem baza declienti din Romania", a declarat David Surtees, directorul demarketing al grupului EFT. Anterior acestui contract, fabricileHolcim erau alimentate cu energie de catre traderul elvetian deenergie si gaze EGL Gas & Power.

"Pana acum, subsidiara noastra din Romania a fost implicatanumai in tranzactiile de pe piata angro (piata din care nu facparte consumatorii finali - n.r.), in operatiunile de pe bursa deenergie OPCOM si in cele derulate cu toti traderii mari din tara.Cifra de afaceri a EFT Romania in primele 10 luni ale acestui an afost de 313,7 mil. lei (74,6 mil. euro)", au mai precizatreprezentantii EFT.

EFT a finalizat anul 2008 cu o cifra de afaceri de 135,7 mil.euro (499,4 mil. lei) la un profit net de 0,8 mil. euro. Crestereaafacerilor este spectaculoasa tinand cont de faptul ca doar cu unan in urma, in 2007, afacerile companiei erau de circa 49 mil.euro.

EFT a fost in ultima perioada unul dintre cei mai activiparticipanti la tranzactiile cu energie organizate de bursa OPCOM,fiind printre putinele companii care au inceput deja sa-siachizitioneze energie pentru anul viitor. Astfel, EFT aachizitionat la sfarsitul lunii trecute energie de laNuclearelectrica in valoare de circa 6,5 mil. euro.

EFT este activ in Romania inca din 2001, compania fiindimplicata in exporturile de energie, pentru ca abia la sfarsitullui 2005 sa-si deschida un birou local. De-a lungul prezentei salepe plan local, EFT a fost interesat si de posibilitatea produceriide energie electrica, analizand intr-o perioada proiecte demodenizare a unor active din zona energiei hidro.

EFT Group este unul dintre cei mai mari furnizori de energie dinEuropa de Sud-Est, fiind prezent in 19 tari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO