Companii

Elvila descopera Orientul Mijlociu

15.07.2004, 00:00 16

Producatorul de mobila Elvila a inregistrat in prima jumatate a acestui an o crestere cu circa 20% a vanzarilor pe fondul majorarii exporturilor.
"Cifra de afaceri pe primele sase luni ale anului a fost cu 19,4% mai mare, in termeni reali, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut si este putin peste asteptarile noastre", a spus Viorel Catarama, presedintele companiei si principalul actionar.
El nu a dorit sa comunice rezultatele in valoare nominala.
Elvila, care este unul din principalii producatori de mobila din Romania, si-a propus ca obiectiv pentru acest an atingerea unei cifre de afaceri de 100 de milioane de euro.
"Anul trecut, am avut venituri totale de 79 de milioane de euro. Daca vom creste anul acesta cu 24% asa cum ne-am propus, ne vom atinge obiectivul. Evolutia din prima jumatate ne indreptateste sa ne mentinem acest target", a adaugat presedintele Elvila.
Vanzarile prin reteaua nationala de magazine au crescut cu 14,4%, iar exporturile cu 23,9%.
"Cresterea mai mare a exporturilor s-a datorat identificarii unor parteneri noi pe pietele externe. Am extins livarile in Orientul Mijlociu - in tari precum Egipt, Siria si Liban - iar de anul viitor vrem sa incepem sa exportam in Dubai, Statele Unite si Anglia", sustine Catarama.
Din totalul vanzarilor companiei exporturile reprezinta in prezent circa 60%, iar 40% sunt vanzarile in tara.
Cresterea vanzarilor pe piata interna s-a datorat si redeschiderii de la sfarsitul anului trecut si din acest an a magazinelor de la Botosani, Galati si Constanta, care au fost renovate.
Compania Elvila este formata din 32 de magazine de mobila si patru fabrici. Fabricile sunt localizate in Beius, Ramnicu Valcea, Mizil si Piatra Neamt. Elvila are in jur de 4.500 de angajati, cel mai important competitor fiind grupul Mobexpert.
"Strategia noastra este diferita de cea a grupului Mobexpert, care vor sa fie un mare retailer de mobila. Noi vrem sa fim receptati ca un mare producator si exportator de mobilier", a spus Catarma.
Alti producatori importanti de mobila din Romania sunt Alprom, Silvarom sau Mobex.
La sfarsitul anului trecut, Catarama spunea ca intentioneaza sa mai cumpere doua fabrici de mobila, dar intre timp planurile s-au schimbat.
"Nu vom mai cumpara fabrici, ci vom investi banii in modernizarea cele pe care le avem, in tehnologii pentru respectarea normelor de mediu si cresterea conditiilor de munca. Avem un plan de investitii de circa 2  milioane de euro pe an in aceste fabrici, pana in 2007, pentru a fi pregatiti in momentul aderarii la Uniunea Europeana ", a mai spus Catarama.
Anul trecut, productia de mobilier din Romania s-a ridicat la aproape 900 de milioane de dolari.
Mobila este una din cele mai importante industrii din Romania, iar peste trei sferturi din productie este exportata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO