♦ Grupul Monsson, deţinut de omul de afaceri Emanuel Muntmark, a fost cel care a deschis piaţa locală către dezvoltări ample de proiecte de energie verde, chiar şi până azi parcul eolian Fântânele-Cogealac, de 600 MW, fiind fără rival ♦ În cel de-al doilea val de energie regenerabilă, Monsson se poziţionează acum pe o altă verticală de business, la rândul ei la început, stocarea de energie ♦ Şi aici Monsson are şanse să devină cel mai mare dezvoltator de proiecte de stocare.
În acest moment, investiţia într-un MWh de stocare de energie variază între 350 şi 450.000 de euro, nevoia pentru astfel de proiecte fiind acută, mai ales în contextul în care se estimează o dezvoltare agresivă a proiectelor de energie verde cu o producţie intermitentă.
„Avem în dezvoltare un portofoliu de stocare de energie de 1.500 MWh la nivelul anului 2030, cu o ţintă de instalare de circa 200 MWh pe an. În acest moment, avem în construcţie proiecte de stocare de 260 MWh“, spune Sebastian Enache, head of M&A în cadrul Monsson. Proiectele vor fi realizate pe cont propriu sau în parteneriat cu alţi investitori. La acest moment, pornind de la datele legate de necesarul de investiţii pe MWh, portofoliul de 1.500 megawatt-oră poate fi evaluat la cel puţin 525 de milioane de euro.