Companii

Enache vinde hotelul Ibis Constanta printr-un contract sale & lease back. Raiffeisen Leasing l-ar putea cumpara

Enache vinde hotelul Ibis Constanta printr-un contract sale & lease back. Raiffeisen Leasing l-ar putea cumpara

Radu Enache, presedintele Continental Hotels, spune ca va infiinta firme de la zero pentru noi proiecte in industria hoteliera

13.06.2008, 22:35 113

Radu Enache, presedintele Continental Hotels, va semna un contract de tipul sale & lease back pentru hotelul Ibis din Constanta pentru a-si putea sustine planurile de investitii.
"Va fi un contract sub 10 milioane de euro, iar una dintre companiile cu care purtam discutii este Raiffeisen Leasing, companie cu care noi avem niste colaborari mai vechi. Este un procedeu rapid, care ma ajuta sa iau de prima data o finantare mare care va fi folosita pentru sustinerea proiectelor de investitii anuntate. Am ales hotelul din Constanta pentru ca era una dintre cele mai noi unitati", a explicat Enache. Raiffeisen Leasing este compania care a lucrat cu Continental si pentru contractele din 2007 aferente Continental Arad si Ibis Parlament, Bucuresti.
Hotelul Ibis din Constanta, controlat de Continental Hotels, a fost deschis in 2005, in urma unei investitii de 10 milioane de euro, incluzand si valoarea terenului. Hotelul are 154 de camere si este clasificat la trei stele.
Contractele imobiliare de tip sale & lease back presupun vanzarea unui imobil, pentru ca in baza unui contract de leasing pe termen lung vanzatorul sa isi pastreze dreptul de folosire a bunului, in schimbul unei chirii. Enache spune ca va rascumpara unitatea in 8 - 10 ani, iar intre timp banii vor fi folositi pentru investitii.
Totodata, Enache a precizat ca intentioneaza sa infiinteze noi societati comerciale pe actiuni, in Bucuresti sau in tara, prin asociere cu alti actionari. In aceste noi firme, ponderea Continental nu va fi mai mica de 51%.
"Dorim sa infiintam aceste firme de la zero pentru noi proiecte hoteliere. Aceste noi societati vor beneficia de imprumuturi cu o valoare totala de maxim 9 milioane de euro, acordate de Continental Hotels, pe o perioada de maxim doi ani, cu o dobanda minima de 4,75% pe an", spune Enache. Presedintele lantului hotelier spune ca principalul obiectiv este acela de a gasi companii care detin terenuri in zonele de inters pentru expansiunea Continental.
"Cautam companii care au terenuri si care ar vrea sa se asocieze cu noi in conditiile in care in prezent majoritatea terenurilor sunt supraevaluate", spune Enache.
Investitiile anuntate in acest an de catre lantul hotelier vizeaza constructia hotelurilor Continental - Gara de Nord din Bucuresti, de doua stele, precum si Continental Forum si Ibis din Timisoara si a unui hotel de doua stele din Arad, potrivit datelor companiei hoteliere.
Acestor proiecte li se adauga modernizarea a doua unitati existente, respectiv Continental-Calea Victoriei, din Bucuresti, si Continental din Sibiu, care va fi transformat intr-un hotel Ibis.
Proiectele vor fi finalizate la sfarsitul anului 2008 si inceputul lui 2009. Pe termen lung, compania intentioneaza sa construiasca noi unitati hoteliere amplasate in orasele principale din tara si strainatate, si sa stabileasca parteneriate noi pentru realizarea de proiecte hoteliere.
Program de dezvoltare al companiei, pe perioada 2007 - 2011, prevede investitii de peste 135 de milioane de euro, fonduri care vor fi folosite pentru extinderea retelei cu peste 2.600 de camere si renovarea altor 600 de camere.
Anul trecut Continental a inregistrat o cifra de afaceri de 28,6 milioane de euro si o marja a profitului operational 28%, iar anul acesta compania ar putea ajunge la afaceri de 30 de milioane de euro.
Lantul hotelier este controlat, potrivit ultimelor date disponobile, de compania Conti Hotels in care grupul de investitii ceh PPF Investments detine aproximativ 40%, in timp ce participatia lui Radu Enache este de 59,9%, participatie detinuta prin Croosbrook Limited, companie inregistrata in Cipru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO