Companii

Enel ar putea obţine peste 1,25 miliarde de euro din vânzarea activelor din Slovacia

Enel ar putea obţine peste 1,25 miliarde de euro din...

Autor: Florentina Dragu

07.04.2015, 19:01 133

Ofertele angajante sunt aşteptate până pe 9 mai.

Procedurile pentru vânzarea participaţiei deţinute la Slovenské Elektrárne au fost demarate în 2014, când Enel a anunţat că intenţionează să vândă şi operaţiunile de distribuţie şi vânzare de energie din România, în cadrul unui program care viza reducerea datoriilor grupului cu 4,4 miliarde de euro.

În luna februarie a acestui an, directorul executiv al Enel, Francesco Starace, a anunţat suspendarea vânzării activelor din România, întrucât grupul a reuşit anul trecut să îşi reducă gradul de îndatorare.

Starace a declarat la acea dată că Enel se aşteaptă să obţină în acest an 2 miliarde de euro din vânzarea de active.

Suma include, pe lângă fondurile rezultate din vânzarea participaţiei la Slovenské Elektrárne, aproximativ 400 milioane de euro din vânzarea a 49% din activele Enel Green Power în SUA către General Electric Energy Financial Services, precum şi 345 milioane de euro din cedarea participaţiei de 40% din centrala hidroelectrică SE Hydropower.

Astfel, rezultă că Enel anticipează că va încasa aproximativ 1,255 miliarde de euro din vânzarea activelor din Slovacia.

Enel a intrat pe piaţa energetică românească în 2005, când a cumpărat de la stat companiile de distribuţie şi furnizare a electricităţii Electrica Banat şi Electrica Dobrogea, pentru care a plătit, la pachet, 127,4 milioane de euro.

În 2008, Enel a preluat şi Electrica Muntenia Sud, care alimentează cu energie Bucureştiul şi judeţele Ilfov şi Giurgiu, pentru care a plătit statului 432,9 milioane de euro. Toate cele trei companii au fost privatizare prin vânzarea de acţiuni urmată de majorare de capital din partea cumpărătorului.

Enel a plătit direct statului, în luna aprilie a anului 2008, suma de 394,8 milioane euro pentru 50% din acţiunile Electrică Muntenia Sud, iar după o majorare de capital de 425 milioane de euro, grupul italian a ajuns la o participaţie de 64,4%. Ulterior, preţul de vânzare a acţiunilor a fost ajustat în urcare cu 38 de milioane euro, astfel că suma plătită statului a ajuns la 432,9 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO