Companii

Enel, unul dintre cei mai mari investitori privaţi în energie, cu afaceri pe plan local de 1,3 miliarde de euro în 2018 şi 3 milioane de clienţi, dă startul vânzării operaţiunilor sale în România

Enel, unul dintre cei mai mari investitori privaţi în energie, cu afaceri pe plan local de 1,3 miliarde de euro în 2018 şi 3 milioane de clienţi, dă startul vânzării operaţiunilor sale în România

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

06.09.2019, 16:34 23563

Enel a dat startul vânzării operaţiunilor sale în România, într-un proces condus de banca franceză BNP Paribas şi aşteptat să evalueze activele la aproximativ 1 miliard de euro, informează Reuters, citâns surse anonime. 

Enel este cel mai mare investitor privat în energie din România, unde activează din 2005 cu operaţiuni de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, precum şi producţie de energie regenerabilă.

Compania are peste 3 milioane de clienţi şi a reluat planurile de ieşire din România care fuseseră abandonate în 2015.

Un purtător de cuvânt al Enel a refuzat să comenteze, în timp ce BNP nu a fost disponibil imediat pentru comentarii

Firma cehă CEZ, E.ON din Germania şi Engie din Franţa îşi analizează opţiunile pentru prezenţa lor în România, concurând cu Hidroelectrica, cel mai mare producător local de energie, susţinut de stat, a spus una dintre surse.

Enel îşi revizuieşte afacerile în fiecare an, printr-un program în cadrul căruia îşi vinde o parte din active pentru a cumpăra altele care ar putea oferi profituri potenţial mai mari.

În ultimii ani, compania a cheltuit mult în reţelele de pe piaţa din America Latină, în care, în prezent, încearcă să cumpere activele Sempra Energy din Peru şi Chile. Sursele au declarat că aceste active sunt evaluate la aproximativ 3 miliarde de dolari şi Enel a ajuns la etapele finale ale procesului.

În media au apărut informaţii că Hidroelectrica încearcă să angajeze consilieri care să se ocupe de oferte posibile pentru activele româneşti ale Enel şi CEZ.

Afacerile româneşti ale Enel au înregistrat venituri de 1,3 miliarde de euro anul trecut, în creştere cu peste 20% faţă de anul precedent, în timp ce vânzările de energie electrică au crescut datorită liberalizării treptate a pieţei.

AFACERI DE LA ZERO