Companii

Energia electrică se scumpeşte cu 5% la sfârşitul lunii iunie pentru toţi consumatorii

Energia electrică se scumpeşte cu 5% la sfârşitul lunii iunie pentru toţi consumatorii

Autor: Carol Dan

28.05.2012, 15:13 756

"Vom implementa ajustarea convenită de 5 procente a tarifelor reglementate (la electricitate - n.r.) pentru consumatorii casnici şi industriali până la 30 iunie", se arată în memorandumul de politici economice şi financiare semnat de Guvern cu FMI, document obţinut de agenţia MEDIAFAX.

Procesul de renunţare la tarifele reglementate la energie electrică, cerut de FMI, va fi aplicat separat pentru consumatorii industriali şi pentru cei casnici.

Pentru consumatorii industriali, preţurile regelementate vor începe să fie eliminate, în etape, din luna septembrie a anului în curs. Aceste tarife vor fi complet eliminate până la 31 decembrie 2013.

Eliminarea preţurilor reglementate pentru consumatorii casnici va începe în 2013 şi va fi încheiată până în 2017.

"ANRE va majora treptat cota de electricitate obţinută de pe piaţa dereglementată de companiile de distribuţie pentru consumnatorii industriali ai acestora, ajungând la 100% până la finele anului 2013. De la 1 ianuarie 2014 vor fi eliminate preţurile reglementate pentru consumatorii industriali. (...) Pentru gospodării, tarifele nereglementate vor fi introduse treptat, începând cu 2013, finalizându-se până în 2017", se arată în document.

În memorandum se mai arată că Legea energiei electrice ar putea fi aprobată de Parlament până la mijlocul lunii iunie, iar foaia de parcurs pentru sectorul energeiei electrice va fi făcută publică de Guvern până în 30 iunie.

Tarifele la electricitate şi gaze plătite de populaţie sunt reglementate de ANRE din considerente de protecţie socială, dar Comisia Europeană şi FMI au cerut Guvernului să liberalizeze piaţa pentru a aduce preţurile la nivelul din blocul comunitar.

AFACERI DE LA ZERO