Companii

Energia electrică şi-ar putea dubla costurile în următorii şapte ani. Curentul electric pentru un frigider va costa 40-50 de lei/lună

Energia electrică şi-ar putea dubla costurile în următorii şapte ani. Curentul electric pentru un frigider va costa 40-50 de lei/lună

Autor: Gabriel Razi

19.04.2011, 21:28 709

"Preţul la energia electrică ar puteacreşte cu 40-60 euro în următoriişapte ani.Pentru 2011, bazatpe previziunea revizuită a Autorităţii Naţionale de Reglementare înEnergie (ANRE), influenţa în preţ la consumatorul final va fi de18,54 lei/MWh (4,5 euro). În prezent preţul pentru energiaelectrică în România este de 45 de euro/Mwh. În Germania preţulenergiei electrice este de 60 de euro/Mwh", a declarat ieri IonLungu, preşedinte al Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electricădin România (AFFER), în cadrul conferinţei "Protecţia mediului şiinfluenţele în economia României", organizat de FocusEnergetic.

Cele 8 milioane de consumatoriicasnici din România platesc în prezent la energia electrică ofactură medie de 10-15 euro/lună. În Germania, o familie de medieplăteşte lunar circa 15-20 euro pentru energia electrică. În totalîn conturile furnizorilor de energie electrică din România ajungacum în jur de 1,4 miliarde de euro sub forma facturilor plătite deconsumatori. În 2017, în condiţiile dublării costurilor, furnizoriide electricitate ar putea încasa facturi de 2,8 miliarde de euro.Astfel, o familie medie de patru persoane care plăteşte în prezento factură lunară de 10-15 euro, ar putea plăti în 2017 circa 30 deeuro pentru energia electrică. Un frigider consumă într-o lună înjur de 80-100kwh lunar, în bani însemnând circa 4-4,5 euro/lună(18-20 lei).

Dacăpreţurile se vor dubla, curentul electric pentru un frigider vorcreşte până la circa 10-12 euro (40-50 lei), valoarea medie totalădin prezent a unei facturi pentru energia electrică a unei familiimedii din România. Energia electrică pentru un laptop folosit optore pe zi, care consumă 60 kwh/lună, va costa 2,7-3 euro(11-12lei), în timp utilizarea normală a cinci becuri de 100 de waţi vacosta peste şapte ani circa 5 lei/lună în condiţiile în care acumcostă numai 2-2,5 lei pe lună.

De celalaltă parte, MariaMânicuţă, director în cadrul ANRE, a spus că o dublare a preţuriloreste puţin probabilă, un scenariu posibil fiind o creştere de circa30 euro/Mwh a preţului la energia electrică în următoriiani.

"În 2017 preţul curentuluielectric o să crească cu maxim 33 euro/Mwh (cu 70% mai mult ca înprezent - n. red.). Vom plăti certificatele sau vom plătiinvestiţiile privind reducerea emisiilor", a explicat Mânicuţă.Estimarea ANRE se referă doar la impactul pe care îl va avea asuprapreţului doar energia verde, în timp ce previziunile făcute dereprezentantul AFEER includ şi bonsurile pentru energia electricăîn cogenerare şi costurile privind emisiile de CO2.

Creşterile de preţ ar putea ajungepe factură doar în cazul unui val de investiţii pe segmentulenergiei regenerabile, însă legea care ar trebui să reglementezemodul în care sunt aplicate măsurile de susţinere pentruproducătorii de energie verde este pe cale să încheie trei ani deneaplicare. Aplicarea legii a fost întârziată de modificărilefăcute asupra acesteia anul trecut şi de lipsa normelor deaplicare. În prezent documentul se află pentru avizare pe birouriledecidenţilor de la Bruxelles, iar negocierile se învârt în jurulgăsirii de soluţii pentru evitarea supracompensării acestorinvestiţii. Pe piaţa locală valoarea proiectelor în energiaregenerabilă se ridică acum la puţin peste 800 de milioane de eurocu toate că pe hârtie potenţialul României în acest domeniu esteestimat la 5 miliarde de euro în următorii ani.

Producerea de energie din surseregenerabile este încurajată în România prin acordarea decertificate verzi. Pentru fiecare Mwh de energie "verde", ocompanie primeşte un număr de astfel de certificate pe care lepoate vinde ulterior.

Ion Lungu, care este responsabilde tranzacţiile cu energie în cadrul CEZ România, unul dintredintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa locală a energieiverzi cu afaceri de 300 de milioane euro, a precizat că, odată cuintrarea în vigoare a mecanismelor de sprijin pentru energiaregenerabilă, certificatele verzi vor atârna cel mai greu în preţulresimţit de consumatori.

"În preţ se va resimţi între 15 şi30 de euro pentru certificatele de verzi, 15-16 euro pentrucogenerare şi 10-20 de euro pentru certificatele CO2", a explicatLungu.

Analiştii în domeniul energieispun că pe termen lung energia electrică produse din surseregenerabile va duce la scăderea preţurilor de pe facturi pentru căaceste proiecte nu au costuri cu resursa ca în cazul energieiconvenţionale.

Alternativele la energia verdesunt puţine în condiţiile în care accidentul de la centralenucleară de la Fukushima a readus în atenţia opiniei publicevulnerabilităţile şi riscurile asociate producerii de energieelectrică din surse nucleare.

"Costul energiei nucleare vacreşte, companiile de asigurări vor cere prime mai mari. Costurilevor creşte şi în urma măsurilor suplimentare de siguranţă", a maispus Lungu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO