Energie

13 mai, ora 20:19 - Ziua în care eolienele au produs cea mai multă energie de până acum, peste centrala de la Cernavodă

Cea mai verde zi: eolienele au bătut Cernavodă pe 13 mai

Autor: Roxana Petrescu

13.06.2012, 00:08 4160

Energia eoliană nu mai este doar o tendinţă. La mijlocul lunii trecute, pe 13 mai, la ora 20:19, peste 17,5% din consumul de energie din România a fost acoperit de morile de vânt, montate mai ales în zona Dobrogei.

Astfel, beneficiind de un vânt foarte bun, contribuţia turbinelor în acoperirea consumului naţional a fost mai mare decât cea a centralei nucleare de la Cernavodă, unitatea funcţionând însă la acel moment cu doar un grup din cele două instalate.

Practic, 13 mai devine cea mai verde zi din acest an, aproape unu din cinci becuri fiind alimentat de eoliene. Maximul zilei a fost atins la ora 20:19 când în sistem livrau energie turbine eoliene cu o putere de 1.050 de MW, adică aproape toate morile de vânt montate în România funcţionau. Energia eoliană devine astfel singura zonă din domeniul energetic care s-a mişcat într-un ritm alert în ultimii ani.

Dacă la finele anului 2009 existau numai 14 MW montaţi în parcuri eoliene, la începutul lunii iunie 2012 existau 15 parcuri funcţionale, cu o capacitate de 1.165 MW, după cum arată datele Transelectrica. Acest salt major s-a făcut după investiţii de peste 1,7 mld. euro, în prezent în România fiind montate şi funcţionale circa 500 de turbine eoliene, majoritatea în Constanţa şi Tulcea. Cum energia eoliană se produce însă doar când bate vântul, ieri de exemplu numai 1% din producţie mai era asigurat din această sursă.

Citiţi materialul integral pe www.zfcorporate.ro

Eolienele au acoperit 17% din consumul de energie, mai mult decât centrala de la Cernavodă

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO