Energie

Cum arată monstrul care le va spune ruşilor de la Lukoil cât gaz este îngropat la 4.000 de metri în Marea Neagră. Galerie Foto

Autor: Roxana Petrescu

10.01.2015, 13:01 7334

Lukoil Overseas, divizia interna­ţională de explorare şi producţie a grupului petrolier rusesc Lukoil, va finaliza în curând forajul primei sonde de explorare făcută în blocul Est Rapsodia, unul dintre cele două blocuri pe care compania le are în platoul continental al Mării Negre.

Lucrările la această primă sondă făcută de ruşi au debutat la începutul lunii noiembrie 2014, durează 70 de zile, iar potrivit infor­maţiilor disponibile costul unei astfel de lucrări este cuprins între 100 şi 150 de milioane de dolari. Sonda se numeşte Helena-1X şi ar trebui să le aducă ruşilor, de la adâncimi de 4.000 de metri, indicii despre posibilele rezerve de hidrocarburi ascunse în Marea Neagră.

La mijlocul lunii septembrie anul trecut, Lukoil a adus în Marea Neagră o platformă de foraj marin, Development Driller II, acesta fiind "monstrul" cu care grupul petrolier rusesc îşi desfăşoară lucrările în Marea Neagră. Potrivit informaţiilor disponibile, la bordul acesteia pot lucra 176 de oameni, are o greutate de peste 30.000 de tone, poate opera în ape cu adâncimi de aproape 2.300 de metri şi are capacitatea de a fora sonde la peste 11.400 de metri.

Perimetrele deţinute de ruşi Est Rapsodia şi Trident sunt chiar lângă zona de mare adâncime a blocului Neptun, operată de Petrom şi ExxonMobil, acolo unde deja a fost identificată o acumulare de gaze naturale de 42-84 de miliarde de metri cubi, suficientă pentru a acoperi consumul de gaze al Ro­mâniei timp de cinci ani de zile.

Helena-1X este deja cea de-a patra sondă forată în zona de mare adâncime a Mării Negre. Celelalte trei au fost realizate de Petrom alături de Exxon Mobil şi se numesc Domino-1, Domnino-2 şi Pelican South-1.

„Lukoil Overseas a început implementarea progra­mu­lui de foraj din blocurile marine Est Rapsodia şi Trident din sectorul românesc al Mării Negre la începutul lui noiembrie 2014. Prima sondă de explorare, Helena-1X a fost forată la o adâncime ţintă de circa 4.000 de metri în ape cu o adâncime de 200 de metri pe blocul Est Rapsodia, la 185 de kilometri est de coasta română a Mării Negre. Forajul va dura circa 70 de zile“, spune Fedor Klimkin, press & communication officer în cadrul Lukoil Overseas.

În toamna anului 2012, grupul rus a anunţat că a început studiul geologic al blocurilor Rapsodia Est şi Trident din sectorul românesc al Mării Negre. La acel moment, operaţiunile marcau prima activitate a Lukoil pe segmentul upstream într-o ţară membră a UE. Cele două perimetre au o suprafaţă de 2.000 de kilometri pătraţi.

Dacă ruşii au luat decizia de a merge mai departe cu forajul, înseamnă că în urma cercetărilor iniţiale au fost identificate anumite structuri care ar putea ascunde hidrocarburi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO