Energie

A.T. Kearney: Giganţii din utilităţi sunt la vânătoare de smart start-ups

A.T. Kearney: Giganţii din utilităţi sunt la...

Autor: Roxana Petrescu

09.02.2017, 00:05 312
Transformarea majoră prin care trec marile grupuri de utilităţi la nivel global ar putea genera un an spectaculos din punctul de vedere al fuziunilor şi achiziţiilor în domeniu, după ce în 2016 au fost înregistrate tranzacţii de 329 de miliarde de euro la nivel global, o valoare record, se arată într-un stdiu realizat de consultanţii de la A.T. Kearney.
 
„Utilităţile europene îşi transferă portofoliile pentru a se concentra asupra anumitor active, regiuni sau business-uri“, spune Ştefan Marcu, directorul A.T. Kearney Ro­mânia şi Polonia. „Investitorii şi companiile de utilităţi au deopotrivă nevoie să facă alegeri dificile şi să dezvolte noi modele de afaceri pentru a avantaja M&A să aducă valoare într-o piaţă a energiei, care se află sub o pre­siune competitivă şi de re­glementare tot mai mare.“  
 
România a fost specta­toarea unei astfel de mega-tranzacţii la finalul anului trecut. Astfel, Allianz Capital Partners, braţul de investiţii al Allianz, un colos financiar de 125 mld. euro, a preluat la finalul lunii noiembrie 30% din E.ON Distribuţie România, entitatea prin care nemţii de la E.ON administrează reţeaua de gaze şi energie din zona Moldovei. Cele două părţi nu au comunicat valoarea tran­zacţiei, dar aceasta ar putea fi estimată între 185 şi 250 de milioane de euro, pornind de la datele din piaţă. Vânzarea vine după ce Fondul Proprie­tatea a ieşit din acţionariatul com­pa­niilor E.ON din România în vara lui 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO