Energie

Administraţie Fondului de Mediu va plăti 20.000 de lei celor care îşi montează celule fotovoltaice

Administraţie Fondului de Mediu va plăti 20.000 de lei celor care îşi montează celule fotovoltaice

Autor: Nicolae Oprea, Mediafax

26.08.2019, 13:21 10261

Ministrul Dezvoltării, Daniel Suciu, şi preşedintele AFM, Cornel Brezuică, au semnat, luni, un contract de finanţare de 636 de milioane de lei pentru Programul Casa verde fotovoltaice. Prin acest program se finanţează suma de 20.000 de lei pentru un beneficiar, persoană fizică.

„Încheiem azi un contract între Ministerul Dezvoltării, care este finanţatorul, care are banii, 636 de milioane de lei pentru Programul Casa verde fotovoltaice, program care se va semna între domnul vicepremier Suciu şi domnul preşedinte al AFM domnul Brezuică. Ne-am gândit să îmbunătăţim programul Casa Verde. (…) Cea mai bună metodă este să montăm celule fotovoltaice pe casele noastre şi, un lucru extrem de important, în Parlament s-a votat o lege prin care ne dă dreptul fiecăruia deintre noi să devenim producători de energie electrică”, a anunţat, luni, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

Potrivit ministrului, înscrierea va începe de pe data de 9 septembrie, iar finanţarea este de 20.000 pentru fiecare beneficiar.

„Pentru că acest program se va referi concret la toţi românii care vor putea în data de 9 septembrie, prin toţi instalatorii care azi se vor putea regăsi pe lista care va fi publicată pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu, românii vor putea semna contracte cu aceşti instalatori, după care trebuie să-şi ia avizul tehnic pentru montatul acestor celeule fotovoltaice”, a mai precizat Gavrilescu.

Ministrul a mai precizat că se aproximează 33.000 de unităţi locative care vor fi posesoarele acestor celule fotovoltaice.

„Îmi doresc foarte mult ca după semnarea acestui contract să ne mutăm orizontul de atenţie şi spre localităţile care nu au acces la reţeaua de electricitate. Trebuie să găsim soluţii şi pentru aceste comunităţi din România”, a declarat şi Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale.

Potrivit lui Cornel Brezuică, preşedintele AFM, săptămâna viitoare urmează semnarea contractelor cu instalatorii avizaţi.

„Azi afişăm lista cu toţi instalatorii avizaţi de Administraţia Fondului pentru Mediu, iar săptămâna viitoare să perfectăm toate contractele cu respectivii instalatori, iar de pe data de 9 septembrie, toate persoanele fizice care doresc să acceseze programul, pot merge le unul dintre respectivii instalatori de pe listă, şi prin intermediul acestora pot depune electronic”, a declarat, luni Cornel Brezuică.

Toate detaliile tehnice pentru cei care vor să-şi monteze celule fotovoltaice pot fi consultate aici: https://www.afm.ro/main/programe/sisteme_fotovoltaice/2019/prezentare_program_sisteme_fotovoltaice.pdf.

AFACERI DE LA ZERO