Energie

Administratorul Oltchim: Ar fi enervant să se închidă Petrotel, pentru că piaţa ne e favorabilă acum

Administratorul Oltchim: Ar fi enervant să se închidă...

Autor: Radu Bostan

09.10.2014, 18:32 704

Închiderea Petrotel-Lukoil ar fi ceva "de-a dreptul enervant" pentru Oltchim Râmnicu Vâlcea, pentru care se întrevăd perspective bune pe piaţă, dar depinde de materia primă furnizată de rafinăria ploieşteană, spune avocatul Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al combinatului chimic, aflat în insolvenţă.

"Sunt nişte evoluţii pozitive pe piaţa poliolilor, vindem mai mult decât ne aşteptam. Este o piaţă favorabilă acum, pentru că s-au închis nişte facilităţi BASF în Europa. Ar fi de-a dreptul enervant să se închidă rafinăria Petrotel", a spus Piperea pentru ZF.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt firmele Rominsolv, controlată de Piperea, şi BDO Business Restructuring.

Oltchim are nevoie lunar de 6.000 de tone de propilenă, material rezultat din prelucrarea ţiţeiului şi necesar în activitatea de producţie a combinatului. În trecut, Oltchim cumpăra propilenă de la Arpechim Piteşti, de care era legată printr-o conductă specială, însă rafinăria a fost închisă în 2010 de OMV Petrom.

Acum, materia primă vine de la Petrotel, deşi "la cotă de avarie", deoarece rafinăria este aproape complet închisă. În eventualitatea în care ruşii de la Lukoil îşi pun în practică ameninţarea şi opresc permanent rafinăria, cea mai apropiată sursă de propilenă pentru Oltchim va fi combinatul petrochimic HIP-Petrohemia din Pancevo, Serbia. Petrohemia este în insolvenţă, cu mari probleme financiare şi datorii.

Pe de altă parte, Piperea susţine că situaţia Oltchim s-a îmbunătăţit, şi se aşteaptă ca pierderea înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări (EBITDA) să se reducă de la nivelul de 650.000 euro din luna septembrie.

 

"Dacă nu se întâmplă pocinogul cu Lukoil, şi eu sper să fie toată lumea înţeleaptă, atunci putem să ajungem până la începutul anului 2015 la un EBITDA negativ de 200.000 euro", a arătat Piperea.

 

Combinatul vâlcean a organizat joi, 9 octombrie 2014, adunarea generală a acţionarilor, la solicitarea celui mai mare acţionar privat, compania germană PCC, care deţine 33% din capitalul Oltchim. PCC a propus aprobării acţionarilor ca planul de reorganizare a combinatului să fie elaborat de acţionarul principal, adică Ministerul Economiei. Ideea a fost însă respinsă de minister.

 

"Acţionarul majoritar nu are prin lege dreptul să formuleze un plan de reorganizare. Acest drept aparţine administratorului judiciar şi creditorului care are 20% din creanţe. Singurul care şi-a manifestat intenţia de a propune un plan de reorganizare este administratorul judiciar, iar acesta nu va fi supus avizării AGA, ci votat de adunarea creditorilor şi apoi aprobat în instanţă. Cel care a făcut această propunere este mai mult decât naiv", a mai spus avocatul.

 

O nouă licitaţie pentru activele Oltchim, fără datorii, va fi organizată pe 15 decembrie, după două astfel de încercări eşuate anul acesta.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO