Energie

Adrenalina din trading revine la cote maxime: Tranzacţii volatile şi creşteri semnificative pentru petrol. Ţiţeiul a urcat până la 121,8 dolari barilul

Adrenalina din trading revine la cote maxime: Tranzacţii...

Autor: Ştefan Stan

23.03.2022, 18:33 1911

Preţul petrolului a crescut miercuri în cadrul unor tranzacţii volatile, susţinut de întreruperea exporturilor de ţiţei rusesc şi kazah prin conducta CPC.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 6,35 dolari, sau 5,5%, la 121,80 dolari pe baril . Contractele futures pentru ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 5,72 dolari, sau 5,2%, la 115 dolari pe baril.

Piaţa rămâne pe muchie de cuţit din cauza efectului de propagare a sancţiunilor grele impuse Rusiei, al doilea mare exportator de ţiţei din lume, după invazia sa în Ucraina. Piaţa petrolului a fost volatilă timp de câteva săptămâni, iar după o scădere bruscă săptămâna trecută, în ultimele zile contractele futures pe ţiţei au avansat constant din cauza incertitudinii privind oferta actuală.

Marţi, Rusia a avertizat asupra unei scăderi a exporturilor de petrol prin intermediul consorţiului de conducte caspice (CPC) de până la 1 milion de barili pe zi, sau 1% din producţia mondială de petrol, din cauza acostamentelor avariate de furtună.

Exporturile CPC s-au oprit complet miercuri, iar reparaţiile vor dura cel puţin o lună şi jumătate, potrivit unui agent naval portuar. 

"Preţurile cresc în primul rând din cauza pierderii exporturilor de ţiţei CPC Blend din Novorossiisk, care reprezintă aproximativ 1,3 milioane de barili pe zi de exporturi, ceea ce adaugă şi mai mult combustibil pe măsură ce scăderea exporturilor de ţiţei rusesc pare în sfârşit în curs de desfăşurare", a declarat Matt Smith, analist principal de petrol pentru America la Kpler.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO