Energie

Adrian Dumitru, Chimcomplex: Perioada actuală ne îngrijorează din punct de vedere al incertitudinilor legate de preţul gazului. Plănuim să fim independenţi energetic în 2024

Adrian Dumitru, Chimcomplex: Perioada actuală ne...

Autor: Eduard Ivanovici

24.02.2022, 10:54 186

Adrian Dumitru, director financiar al Chimchomplex, cel mai mare combinat de produse chimice din România, cu două platforme la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea, a declarat în cadrul evenimentului ZF Power Summit 2022 că societatea listată la Bursa de Valori Bucureşti este îngrijorată cu privire la starea actuală a preţului gazului.

„În realitate, suntem afectaţi şi noi de ceea ce se întâmplă pe piaţa gazului. În cazul nostru, energia electrică şi gazul sunt utilităţi, nu materii prime în procesul de producţie. Suntem îngrijoraţi de ce se întâmplă în piaţa gazului, însă în momentul în care ne-am construit planul pe 2022, trebuie să recunosc că am luat în calcul nişte preţuri pentru energie şi gaz care nu au  legătură cu trecutul foarte recent (...)  Ne-am făcut temele şi plănuim ca de la 1 ianuarie 2024 să fim independenţi energetic, în sensul producerii din centralele proprii a energiei.”, a spus Adrian Dumitru.

 

Ce a mai afirmat CFO-ul:

 
  • Pe de o parte, produsele noastre – referindu-mă la polioli, care reprezintă două treimi din spumele poliuretanice – au un impact direct în acest proces, de reducere a emisiilor de carbon la nivel Uniunii Europene.
 
  • Planurile noastre de dezvoltare au în vedere o creştere semnificativă de circa 50% a producţiei de hidrogen.
 
  • Din perspectiva costurilor, avem în vedere investiţii foarte exacte legate de eficienţa energetică. Prin prisma finanţării, aşteptăm să devină funcţionali PNRR-ul şi Fondul de Modernizare.
 
  • La 1 ianuarie 2024 ne dorim să avem o producţie aproape dublă a poliolilor şi vom discuta de un Chimcomplex mult mai mare decât astăzi. Pentru acest prim pas, discutăm de investiţii în jurul a 450 de milioane de euro.
 
  • Cea mai mare valoare adăugată a gazului nu se va obţine prin arderea în vederea obţinerii de energie electrică, ci prin integrarea în chimie.