Energie

Afacerile furnizorului de carburanţi Artoil, controlat de familia Bunceanu din Timişoara, au crescut cu 62% în S1/2022, ajungând la 110 mil. euro

Afacerile furnizorului de carburanţi Artoil, controlat...

Autor: Laurentiu Cotu

25.10.2022, 16:30 206

Furnizorul de carburanţi Artoil din Timişoara, controlat de soţii Alexandra şi Alex Bunceanu, a raportat pentru primul semestru din acest an o cifră de afaceri de aproximativ 110 mil. euro, în creştere cu aproape 62% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform calculelor ZF făcute pe baza datelor transmise de companie.

Oficialii Artolil estimează pentru întreg anul 2022 afaceri de 200 mil. euro.

„Piaţa energiei a fost puternic afectată de evenimentele care au avut loc pe plan internaţional, fiind influenţate atât preţul, cât şi disponibilitatea produselor energetice. În ceea ce priveşte factorii care au avut cea mai mare influenţă asupra pieţei, putem să menţionăm criza de energie la nivelul Europei, conflictul armat de pe teritoriul Ucrainei, urmările crizei pandemice, creşterea ratelor infalţiei şi a dobânzilor bancare şi criza economică aflată în plină desfăşurare. Cu toate acestea, nu s-a constatat o diminuare a cererii pe piaţă, existând doar fluctuaţii ale cererii care au fost influenţate de evenimentele menţionate mai sus“, au declarat pentru ZF Transilvania oficialii companiei Artoil din Timişoara. 

Artoil este o afacere de familie înfiinţată în 2012, cu sediul în Timişoara, având ca obiect de activitate distribuţia şi comercializarea de produse petroliere (motorină, benzină, AdBlue, combustibil termic lichid, bitum rutier) la nivel naţional. Pentru 2022 compania şi-a stabilit ca obiectiv creşterea acoperirii teritoriale prin dezvoltarea logisticii la nivel naţional.

„O problemă cu care s-a confruntat întreaga piaţă, dar pentru o perioadă destul de scurtă de timp a fost criza de stocuri de combustibili. Orientarea către alte surse de furnizare a rezolvat problema şi a deschis noi oportunităţi. O altă problemă cu care ne-am confruntat a fost creşterea accelerată a preţurilor pentru combustibil. În acest sens am fost nevoiţi să creştem plafoanele de creditare pentru a satisface nevoile clienţilor pentru aceeaşi cantitate de combustibil“, au spus reprezentanţii companiei.

Investiţiile companiei din primul semestru au vizat extinderea flotei de distribuţie prin achiziţia de autocisterne, implementarea unui nou sistem informatic şi dezvoltarea unei platforme noi de clienţi. În 2020, compania a achiziţionat un depozit de produse petroliere cu acces la calea ferată, în 2021 Artoil a demarat lucrările de restaurare a acestuia, lucrări ce au fost finalizat în primul semestru din acest an. Pentru al doilea semestru, Artoil va continua investiţiile în creşterea flotei de distribuţie şi în achiziţionarea unui nou depozit.

„Nu avem capaciatea de a prevedea crizele, iar o criză pe piaţa energetică este şi mai imprevizibilă. Piaţa va reacţiona în funcţie de evenimentele care o să aibă loc pe plan internaţional şi deja se ştie faptul că efectele sunt persistente şi se propagă foarte repede. Având în vedere că începând cu luna februarie a anului 2023 vor intra în vigoare restrictţiile cu privire la importul de produse petroliere de origine rusească, se aşteaptă o nouă creştere a preţurilor şi cel puţin, pe moment, o problemă de stocuri. Ne dorim ca situaţia economică să se stabilizeze şi să formeze un cadru stabil şi pentru piaţa energetică“, au transmis oficialii companiei Artoil. Compania a ajuns în prezent la 46 de angajaţi şi intenţionează să mai facă angajări până la finalul anului.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO