Energie

Alarmă de la furnizorii de energie şi gaze: România va avea nevoie de importuri pentru iarnă, dar cine le mai face?

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Autor: Roxana Petrescu

22.09.2022, 00:07 2281

Un efect al noilor măsuri pentru protecţia consumatorilor de energie şi gaze, intrate în vigoare de la 1 septembrie, este faptul că exporturile au fost practic anulate prin impozitarea companiilor care desfăşoară aceste activităţi.

Problema este că de cele mai multe ori companiile care exportau energie se ocupau şi de import, iar acum, spun jucătorii din piaţă, nu mai există niciun motiv pentru a derula aceste activităţi. Pericolul? În mod cert România va avea nevoie de energie şi gaze din import pentru a trece cu bine iarna, dar este neclar acum cine le va mai aduce.

„Deşi este un mare producător de gaze, România a avut mereu nevoie de importuri pentru a-şi acoperi cererea)“, a spus Eric Stab, chairman & CEO al ENGIE România, cel mai mare furnizor de gaze local, în cadrul unei intervenţii la Romanian International Gas Conference. „Problema este că nu mai este niciun incentive pentru nimeni să trimită gaz în România şi ca să cumpărăm acel gaz, cineva trebuie să aibă bani de el“, a precizat Stab. Şeful ENGIE face astfel trimitere la impactul pe care OUG 119, intrată în vigoare pe 1 septembrie, îl are asupra întregului lanţ de producţie-trading-furnizare de energie electrică şi gaz natural.

„Producătorii de stat nu vând energie pentru anul viitor. Sper ca acest lucru să se rezolve rapid“, a precizat Volker Raffel, directorul general al E.ON România în cadrul aceleiaşi conferinţe, indicând astfel o altă problemă a pieţei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO