Energie

Alessio Menegazzo, Enel România: În 10 ani vom avea o piaţă liberă în care consumatorii vor deveni producători de energie

ZF Power Summit 2020

Alessio Menegazzo, Enel România: În 10 ani vom avea o...

Autor: Alexandra Cepăreanu

17.02.2020, 13:39 264

Alessio Menegazzo, director sustenabilitate şi afaceri instituţionale Enel România,  este de părere că în 10 ani consumatorii vor produce singuri energia de care au nevoie, iar jucătorii activi în sectorul energetic vor deveni companii de asset management.

„Pentru a ajunge acolo e important ca dezbaterea la nivel politic din România să nu mai fie atât de concentrată pe proiecte majore. Adică să nu mai dicutăm despre proiecte mari care peste 15 ani nu vor mai avea rost. Este nevoie de o discuţie care să ducă în zona de flexibilitate, spre drepturile consumatorilor, dar astăzi lipseşte şi este nevoie de un spaţiu mai mare pentru această discuţie. Perspectiva de viitor pe care noi o vedem este o zonă Europenă în care comuniţătile vor produce energie într-o manieră flexibilă, astfel că, consumatorul va fi mult mai puţin dependent de companii. Strategia noastră are în vedere reţele care sunt flexibile în scopul de a crea confort pentru consumatorul final”, a spus Alessio Menegazzo în cadrul evenimentului ZF Power Summit 2020.

 

Alte declaraţii:

România este un jucător european şi trebuie să îşi asume acest rol şi să înţeleagă că acest boost de energie trebuie să aibă în spate o legislaţie care să permită consumatorilor să fie în centrul paradigmei energetice.

Ceea ce mi-ar plăcea să văd este o piaţă liberă de comodities. O piaţă în care consumatorul este şi producător de energie, care are o reţea flexibilă, iar companiile se vom transfomra în companii de asset management. Noi credem că companiile trebuie să fie factori de progres sustenabil pentru societăţile pe care le servesc.

Când fondurile de investiţii spun că investesc doar în companii care au grijă de mediu, care au perspectivă de lungă durată şi care au în centru consumatorul, atunci companiile se îndreaptă spre aceste elemente. Asta va veni şi în România, iar dacă România nu are acest set de reguli, atunci riscă să pierdă sursa de finanţare. Nu se vor mai găsi bani pentru a finanţa proiecte, cu cât va fi mai mare proiectul cu atât va fi mai greu de finanţat. Asta trebuie să avem în vedere cu toţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO