Energie

Alexandru Chiriţă, Electrica: Din ianuarie şi până în aprilie când încetează schema de sprijin pentru plafonarea preţurilor la energie trebuie să stabilim reguli foarte clare

Conferinţa ZF Energie 2024

Alexandru Chiriţă, Electrica: Din ianuarie şi până...

Autor: Alex Ciutacu

28.11.2024, 13:46 86

Autorităţile din România trebuie să stabilească reguli clare pentru funcţionarea pieţei de energie electrică până la momentul 31 martie 2025, când expiră schema de plafonare, pentru a nu ne întoarce rapid de unde am plecat, a explicat Alexandru Chiriţă, director general Electrica, în conferinţa ZF Energie 2024.

„Putem merge pe varianta în care reliberalizăm piaţa în aprilie, dar eu cred că există suficient timp ca din ianuarie şi până la momentul încetării schemei de sprijin să stabilim nişte reguli foarte clare. Altfel, riscăm ca la un interval scurt de timp să ne întoarcem în aceeaşi poveste, pentru că se tot repetă, tot nu găsim soluţia bună astfel încât piaţa să rămână într-un loc stabil”.

În ceea ce priveşte preţurile, Chiriţă descrie eventualele creşteri de preţuri ca „un efect normal al procesului de tranziţie”.

„Dacă vorbim de creşteri de preţuri, este un efect normal al procesului de tranziţie către o piaţă în care cererea şi oferta se întâlnesc şi se stabileşte clar unde este pragul. Ofertele care sunt transmise astăzi sunt transmise în raport de ceea ce se cunoaşte astăzi. Toate aceste lucruri se mai pot schimba. Vom vedea ce se întâmplă în PZU, ce se întâmplă în ofertele producătorilor, cum merge mai departe”.

Ce a mai declarat în cadrul evenimentului:

  • Eu cred că piaţa este într-un proces esenţial de transformare. Nu mă aştept ca piaţa de furnizare să arate la fel ca până acum, pentru că s-a schimbat modelul de funcţionare. Dacă această schimbare a fost ună sau rea e mai puţin relevant şi e greu să facem aprecieri acum faţă de ce s-a întâmplat într-un moment de criză anterior. S-au luat nişte decizii, noi ne-am conformat şi am făcut dovada faptului că am putut să rezistăm tuturor dificultăţilor.
  • Cred că avem timp după ce vom avea o nouă stabilitate decizională să ne punem din nou la masă să repetăm aceleaşi discuţii pe care le avem încă din martie şi să stabilim un plan de revenire la normalitate.
  • În cazul în care decizia va fi să ajungem în aprilie în piaţa loberă, chiar şi în aceste condiţii, probabil că într-un termen de 3-6 luni vom ajunge cu un preţ la energie acolo unde ar trebui să fie, unul pe care toţi consumatorii îl pot suport şi nu se vor crea dezechilibre suplimentare în piaţă.
  • În 2022-2023 cred că ne-am concentrat foarte mult pe menţinerea viabilităţii businessului, pentru că au fost presiuni foarte mari, mai ales financiare. Din 2023 şi în 2024 cred că am dovedit că principalul nostru obiectiv a fost să realizăm investiţii.
  • În 2025 vom avea aproximativ 176 MW puşi în funcţiune pe energie regenerabilă.
  • Avem o investiţie şi un parteneriat important pentru construcţia unei fabrici de baterii şi smart metere, de alte componente necesare tranziţiei energetice către o economie mai verde.
  • Pe distribuţie am atras fonduri de peste 250 mil. euro, avem finanţarea asgiurată pentru următoarea perioadă.
  • Avem în obiectiv să dezvoltăm zona de cercetare, în care să putem dezvolta noi propriile noastre tehnologii şi să le punem în funcţiune.
  • Emisiunea de obligaţiuni de 500 de milioane de euro se va vedea în mod direct în producţia de energie verde. Sperăm noi că în T1 final, spre T2 va fi închisă şi listată.
  • Investiţia în reţele va fi conform planului PR5, cu intenţia de a depăşi obiectivul. Vorbim de aproximativ 150 mil. euro anual.