Energie

Alexandru Floriştean, FiveT Hydrogen: Nu putem vorbi despre sistemul energetic fără să ignorăm ce se întâmplă în Ucraina. Prin hidrogen se pot schimba polii de putere între cumpărător, adică Europa, şi vânzători, reprezentaţi de producătorii de petrol şi gaz

Alexandru Floriştean, FiveT Hydrogen: Nu putem vorbi...

Autor: Eduard Ivanovici

24.02.2022, 12:42 80

Prezent în cadrul evenimentului ZF Power Summit 2022 (ziua a treia), Alexandru Floriştean, operating partner, FiveT Hydrogen, fond de investiţii care targetează proiecte pe hidrogen, a explicat că relaţia de putere dintre Europa şi statele producătoare de ţiţei şi gaze naturale de poate schimba pe fondul tranziţiei către energii verzi.

„Nu aş putea să vorbesc despre hidrogen fără să ignor ce se întâmplă astăzi în Ucraina, nu putem vorbi despre sistemul energetic european fără să ignorăm ce se întâmplă acum. Nu pot zice că ştiu exact ce se va întâmpla la nivel energetic sau ce impact vor avea sancţiunile asupra importurilor de gaz şi ţiţei din Rusia. Însă vreau să aduc în discuţie faptul că rolul hidrogenului în Europa este şi va fi unul geopolitic, pe lângă impactul pe care îl are în decarbonizare. Prin rolul pe care l-am avut anterior în Hydrogen Europe i-am explicat acest lucru Comisiei Europene”, spune Alexandru Floriştean.

Totodată, a investi în hidrogen şi a-l utiliza ca vector energetic la scară largă înseamnă a descătuşa Europa de dependenţă energetică faţă de Rusia sau Orientul Mijlociu, adaugă reprezentantul FiveT.

„Europa nu poate să devină un exportator de energie, dar prin hidrogen se pot inversa polii de putere între cumpărătorul de energie, adică Europa, şi furnizorul de energie, precum statele producătoare de petrol şi gaz. Această schimbare poate deveni o relaţie de putere pentru Europa. Într-adevăr, am fost prea înceţi, nu avem infrastructura construită, nu avem încă un import de hidrogen la nivel internaţional, însă din necesitate se nasc oportunităţi.”

 
 

Alte declaraţii:

 
  • În special, hidrogenul regenerabil transformă energia regenerabilă într-o formă stocabilă şi transportabilă. Înseamnă că putem importa la nivel european energie din orice colţ al lumii, întrucât orice loc unde bate vântul şi avem raze solare poate deveni producător de energie şi o poate exporta către Europa. Mai mult decât atât, nu vom mai avea nevoie de gaz şi petrol pe termen lung.
 
  • Ca fond de investiţii privat, FiveT Hydrogen va investi numai în proiecte de hidrogen care respectă taxonomia de investiţii sustenabile.
 
  • Dacă avem deja un fond de investiţii specializat pe astfel de proiecte, se aşteaptă ca proiectele să facă profit pentru investitori. Niciun fond de investiţii nu ar intra într-un deal doar să doneze bani.
 
  • Am ajuns într-un punct în care marile proiecte sunt bune atât din punct de vedere climatic, cât şi economic.
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO