Energie

Alexandru Roşu, Amerocap: Ce înseamnă companie strategică? O trambulină spre dezvoltare durabilă sau scuză pentru menţinerea în subdezvoltare?

ZF Power Summit 2020

Alexandru Roşu, Amerocap: Ce înseamnă companie...

Autor: Alexandra Cepăreanu

17.02.2020, 15:03 497

Alexandru Roşu, partener Amerocap, spune că în viitor companiile din sectorul energetic trebuie să fie flexibile şi să se adreseze direct nevoilor consumatorilor.

„Pentru viitor trebuie să ne conectăm la mobilitate şi la ce îşi doresc consumatorii. Asta se face prin flexibilizarea companiilor. Strategia noastră vizează un portofoliu echilibrat cu investiţii în resurse energetice pe două direcţii: combustibili fosili, dar şi battery minerals”, a spus Alexandru Roşu în cadrul evenimentului ZF Power Summit 2020.

El a adăugat că statul român are nevoie să îşi atingă anumite obiective strategice, dar pentru a-şi atinge obiectivele are nevoie de capital, know-how, conexiuni globale şi flexibilitate pentru adaptarea rapidă la evoluţiile pieţelor pentru ca aceste strategii ducă la dezvoltare durabilă. Companiile strategice trebuie să se dezvolte nu să rămână blocate în propriile modele de afaceri, iar investitorii privaţi pot asigura această dezvoltare. „Important este că investitorii vin unde este un cadru prietenos.”

 

Alte declaraţii:

Dacă ne gândim la 1970, criza petrolului, s-a tot vorbit de atunci despre dispariţia acestei industrii şi orientarea către alte moduri de a livra energie. În aceşti 50 de ani industria s-a dezvoltat, a demonstrat că este un sector strategic, un motor al economiei mondiale şi a declanşat o serie de schimbări.

Companiile din aceste industrii s-au adaptat la cererea pieţelor, au dezvoltat unităţi mai mari şi mai eficiente, combustibili mai buni, etc. Spre exemplu, logistica produselor energetice a fost dezvoltată integrat astfel încât să adreseze atât fluxurile de combustibili auto, dar şi produse petrochimice, chimice, energetice, etc.

De aceea cred că industria petrolieră va continua să fie o parte a soluţiei în tranziţia ce are loc în sectorul energetic. Această adaptare la trendurile pieţei, la tendiţele spre electrificare, este bună dar resursele minerale naturale vor fi în continuare procesate, şi vor avea multiple utilizări în economia mondială.

În acest context se înscrie şi intenţia noastră de investiţii în compania Oil Terminal Constanţa pe care dorim să o scoatem dintr-un model de business creat pentru anii 70 ai secolului trecut, să o modernizăm şi să o conectăm la ceea ce se întâmplă şi se va întâmpla în deceniile următoare. Aşteptăm să se rezolve instabilitatea politică, să putem discuta cu Statul Român şi să îl sprijinim în atingerea obiectivelor strategice legate de această companie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO