Energie

Alina Popa, CFO Petrom: Cererea de carburanţi îşi revine lent în România, dar încă este sub nivelul de la începutul anului. Orice ieftinire cu 1 dolar a barilului Brendt înseamnă o scădere de 20 mil. euro în rezultatul nostru operaţional

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi, de luni până vineri de la 9:30 pe Facebook ZF şi zf.ro

Alina Popa, director financiar Petrom: Rămâne valabil faptul că orice ieftinire cu 1 dolar a barilului Brent înseamnă o scădere de 20 mil. euro în rezultatul operaţional al Petrom. Dar ce am reuşit să facem este să compensăm această scădere cu alte elemente, precum downstream, marje de rafinare mai bune, iar pe partea de energie electrică am folosit centrala de la Brazi mai mult.

Alina Popa, director financiar Petrom: Rămâne valabil faptul că orice ieftinire cu 1 dolar a barilului Brent înseamnă o scădere de 20 mil. euro în rezultatul operaţional al Petrom. Dar ce am reuşit să facem este să compensăm această scădere cu alte elemente, precum downstream, marje de rafinare mai bune, iar pe partea de energie electrică am folosit centrala de la Brazi mai mult.

Autor: Liviu Popescu

14.09.2020, 00:08 533

♦ „Viitorul apropiat nu îl văd electric, dar pe termen lung este posibil“ ♦ CFO-ul Petrom spune că rămâne pe poziţii cu promisiunea de dividende atractive ♦ „Nu va fi uşor. Este o provocare“.

Cel mai puternic director fi­nan­ciar (CFO) din Româ­nia, cel care ţine frâiele fi­nan­ciare ale unei companii cu o valoare de piaţă de 21 mld. lei, spune că cererea de carburanţi din România îşi revine lent după restricţiile de deplasare din primăvară, dar încă este sub nivelul de la începutul anului 2020.

Această revenire lentă s-ar putea re­flec­ta şi în rezultatele financiare ale com­paniei la care sunt acţionari indirecţi şi 7,6 mi­lioane de viitori pensionari ai României, adică cei care contribuie lunar cu câte 3,75% din venitul brut la un fond Pilon II.

„Am constatat o recuperare lentă a ce­re­rii de carburanţi, dar există o volatilitate ma­re şi bineînţeles există întrebarea care cred că este în mintea tuturor: cum o să evo­lueze numărul de cazuri de COVID-19 în România şi în regiune? Este un mare fac­tor de influenţă a cererii de carburanţi“, spu­ne Alina Popa, director financiar (CFO) al OMV Petrom, în cadrul ZF Deschi­derea de Astăzi, emisiune difuzată de luni până vineri de la ora 9:30 în care sunt dezbătute perspectivele pieţei de capital.

Cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că în iulie 2020 comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule a scăzut cu 3,7% faţă de aceeaşi lună din iulie 2019, fiind de altfel singurul indicator de consum care a rămas pe minus.

Dar în iulie se înregistrează o îngus­tare a diferenţei în contextul în care de exem­plu în aprilie 2020 comerţul cu car­buranţi s-a prăbuşit cu 38% faţă de apri­lie 2019, în mai cu 22%, iar în iunie cu 8,8%, potrivit datelor agregate de ZF.

„Pandemia de coronavirus a provocat o criză economică chiar şi pentru Petrom, care este o companie foarte pu­ter­nică din punct de vedere financiar, a fost o mare pro­vocare această perioadă şi este în con­tinuare“, spune Alina Popa la înce­putul interviului pentru ZF. „În prima lună de criză a fost o cursă contra cro­no­me­tru pentru protejarea angajaţilor şi a cli­enţilor dar mai ales pentru a ne asigura că putem să furnizăm neîntrerupt energie“.

Ca buget pentru anul 2020, Petrom rămâne cu cel întocmit în primăvară, cel care prevede un preţ de 40 de dolari pe barilul Brent. „Dar ce facem în mod con­ti­nuu este un forecast – adică o estimare ac­tuală a bugetului iniţial pe baza ele­men­telor care s-au schimbat între timp, iar de când a început criza, am luat măsuri de a reduce cheltuielile, de a reduce investiţiile şi continuăm acest lucru. Este un efort con­tinuu pe care îl facem“.

 

 

 

Alina Popa, director financiar Petrom:

Rămâne valabil faptul că orice ieftinire cu 1 dolar a barilului Brent înseamnă o scădere de 20 mil. euro în rezultatul operaţional al Petrom. Dar ce am reuşit să facem este să compensăm această scădere cu alte elemente, precum downstream, marje de rafinare mai bune, iar pe partea de energie electrică am folosit centrala de la Brazi mai mult.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO