Energie

Amendă de 200.000 lei pentru Rafinăria Vega Ploieşti pentru poluare cu reziduuri petroliere

Amendă de 200.000 lei pentru Rafinăria Vega Ploieşti...

Autor: Daniel Lazar

04.06.2019, 16:22 415

Rafinăria Vega Ploieşti, parte a grupului Rompetrol controlat de KazMunayGas, a fost amendată cu 200.000 lei de către Garda Naţională de Mediu, ca urmare ca urmare a prejudiciilor aduse mediului şi populaţiei prin poluare cu reziduuri petroliere, în ziua de 1 iunie a.c.

O amendă, în valoare de 100.000 lei, a fost dată pentru lipsa notificării în termen a poluării accidentale, încă 100.000 lei fiind amenda pentru nerealizarea măsurii stabilite, printr-o notă de constatare anterioară, ca Rompetrol Vega să îşi asume un plan de intervenţie eficient, prin care să evite apariţia poluărilor accidentale.

În urma controlului dispus de ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu, la Rafinăria Vega din Ploieşti, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au impus luarea tuturor măsurilor pentru evitarea prejudiciilor asupra mediului, evaluarea zonelor riverane pentru a se stabili factorii de mediu afectaţi, îndepărtarea reziduurilor petroliere din zonele afectate şi aducerea factorilor de mediu la starea iniţială. De asemenea, Rafinăria va notifica Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova şi Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu Prahova cu privire la situaţia factorilor de mediu afectaţi şi lucrărilor ce urmează a fi realizate pentru aducerea acestora la starea iniţială.

În replică, un comunicat al KazMunayGas precizează: “Condiţiile meteorologice extreme survenite în data de 31 mai 2019 au mobilizat întregul personal tehnic şi contractor al Rafinăriei Vega care a intervenit, alături de autorităţile de urgenţă, pentru a face faţă unor precipitaţii extreme. Aparatele de măsură ale staţiei de epurare din Corlăteşti au înregistrat un debit de 2000 de metri cubi pe oră. Rafinăria Vega deţine un sistem de canalizare internă. În data de 31 mai, instalaţiile şi bazinele rafinăriei Vega au reţinut debitele la capacitate maximă, iar surplusul a fost redirecţionat, conform procedurilor care au fost respectate sută la sută, către staţia de epurare de la Corlăteşti. Staţia de epurare nu a făcut faţă debitului imens rămas pe instalaţie, iar apa a refulat în zona străzii Poieniţei din Ploieşti”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO