Energie

Americanii de la Chevron pun 33 de miliarde de dolari pe masă şi cumpără compania Anadarko Petroleum pentru a-şi consolida poziţia

Americanii de la Chevron pun 33 de miliarde de dolari pe...

Autor: Izabela Cutieru

12.04.2019, 16:01 1109

Chevron Corp a anunţat vineri preluarea, pentru 33 de miliarde de dolari, a companiei Anadarko Petroleum Corp, consolidându-şi poziţia în domeniul producţiei de ţiţei şi gaze naturale lichide prin cea mai mare fuziune din industrie, după ce Royal Dutch Shell a cumpărat BG Group, în 2016.

Odată cu creşterea preţurilor petrolului în acest an, Chevron şi rivalul său Exxon Mobil şi-au dublat investiţiile în Bazinul Permian din Statele Unite, unul dintre principalele locaţii ale extracţiei petrolului din şisturi.

Chevron a declarat că acordul de a cumpăra Anadarko, unul dintre cei mai mari producători independenţi din SUA, va asigura noii companii o extindere de 120 de km din Bazinul Permian, precum şi proiectul Mozambique LNG al Anadarko, parte a uneia dintre cele mai mari investiţii curente planificate din industrie.

Acţiunile Chevron au scăzut cu 4% vineri, în timp ce investitorii au reanalizat costul tranzacţiei, care include şi preluarea datoriei de 15 miliarde de dolari a Anadarko. Acţiunile Anadarko au crescut cu 33%, reflectând prima de 39% oferită de Chevron. Oferta de 65 de dolari pe acţiune a fost structurată ca 75% acţiuni şi 25% numerar.

Producătorii din Bazinul Permian produc aproximativ 4 milioane de barili pe zi, iar IHS Markit prevede 5,4 milioane de barili pe zi în 2023, mai mult decât producţia totală a oricărei ţări OPEC, cu excepţia Arabiei Saudite. Luna trecută, Chevron a declarat că se aşteaptă ca producţia de şisturi din Bazinul Permian să ajungă la 600.000 barili pe zi (bpd), până la sfârşitul anului viitor.

Chevron intenţionează, de asemenea, să majoreze răscumpărările anuale de acţiuni la 5 miliarde de dolari, de la 4 miliarde de dolari, atunci când tranzacţia se va încheia şi să vândă active cu valori cuprinse între 15 şi 20 de miliarde de dolari, între 2020 şi 2022.

Valoarea actuală a companiei este de 50 de miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO