Energie

#Un an de la lockdown. Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă: Am avut un an pandemic în care ne-am confruntat cu o reducere a consumului de gaze, concomitent cu o reducere a producţiei de gaze naturale şi cu o creştere a importurilor. Am avut de-a face şi cu o uşoară creştere a consumului de energie electrică

#Un an de la lockdown. Dumitru Chisăliţă,...

Autor: Alexandra Matei

17.03.2021, 16:55 392

În 2020, în contextul pandemiei, Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, spune că piaţa de energie s-a confruntat cu o reducere a consumului de gaze, concomitent cu o reducere a producţiei de gaze naturale şi cu o creştere a importurilor acestora. Totodată, a existat şi o uşoară creştere a consumului de energie electrică, inclusiv datorită faptului că, în această iarnă, mulţi consumatori care nu au beneficiat de energie termică au folosit radiatoarele electrice.

„Cele mai mari schimbări sunt determinate de liberalizarea pieţei de energie la gaze şi la energie electrică, aspecte care s-au întâmplat în vara anului trecut, respectiv la 1 ianuarie 2021. Aceste elemente, care pot să dea o altă abordare a sistemului, au fost realizate, chiar dacă nu în cea mai bună formă. Am avut un an pandemic în care ne-am confruntat cu o reducere a consumului de gaze, concomitent cu o reducere a producţiei de gaze naturale şi cu o creştere a importurilor de gaze naturale. Am avut de-a face şi cu o uşoară creştere a consumului de energie electrică, pentru că mulţi consumatori nu au beneficiat de energie termică aşa că au folosit radiatoarele electrice”, a declarat Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, în cadrul emisiunii online de business ZF Live.

Pentru următoarea perioadă, acesta se aşteaptă ca liberalizarea pieţei de energie electrică şi de gaze naturale să aducă atât elemente pozitive, cât şi elemente negative.

Aspectele pozitive vor fi văzute de cei care au învăţat şi ştiu cum să fructifice avantajele acestei liberalizări, în timp ce aspectele negative îi vor viza pe aceia care rămân pasivi la provocările liberalizării pieţei.

Două direcţii importante de evoluţie ale pieţei de energie pentru viitor, potrivit preşedintelui Asociaţiei Energia Inteligentă, sunt rezolvarea problemei legate de resursa umană şi dezvoltarea unei capacităţi de creştere a eficienţei.

„Resursa umană este un element care ne pune în imposibilitatea de a ne atinge ţintele şi care trebuie rezolvată pentru a putea evolua. Este foarte important de dezvoltat în viitor şi o capacitate de creştere a eficienţei în general – de la eficienţa energetică, până la eficienţa managerială şi a unor proiecte”, a mai spus acesta.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO