Energie

Analiză ZF. 10 ANI DIN VIAŢA COMPANIILOR-LIDER ÎN BUSINESS. Cum a evoluat businessul Hidroelectrica în ultimul deceniu: profitul net a crescut de 33 de ori după o insolvenţă şi 1.900 de oameni concediaţi

Analiză ZF. 10 ANI DIN VIAŢA COMPANIILOR-LIDER ÎN...

Autor: Roxana Petrescu

27.03.2019, 00:05 355

ZF a început o serie de articole în care prezintă în câteva cifre-cheie modul în care au evoluat în ultimul deceniu companiile-lider de piaţă din economie.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, rămâne unul dintre cele mai reuşite cazuri de restructurare din economia locală, în urma insolvenţei din 2012 firma devenind azi una dintre cele mai profitabile companii. Analiza datelor financiare din ultimul deceniu arată că producătorul de energie a trecut de la profituri neglijabile la 1,5 mld. lei anul trecut, evoluţia fiind determinată de mai multe măsuri de reorganizare prin care compania a trecut în cadrul insolvenţei.

Printre lucrurile care au contat cel mai mult la redresarea financiară a Hidroelectrica au fost denunţarea contractelor directe de vânzare a energiei, renegocierea contractelor cu furnizorii de echipamente, renunţarea la proiectele de investiţii nerentabile sau reorganizările interne. Mai mult, compania nu a mai vândut energie la preţuri reglementate foarte apropiate de costuri, uneori chiar sub acest nivel, astfel că şi de aici rezultatele financiare s-au îmbunătăţit. Planul pentru după ieşirea din insolvenţă, lucru care a avut loc în vara anului 2016, era ca producătorul de energie să fie listat la bursa de la Bucureşti, operaţiune fără succes până în acest moment. Hidroelectrica a înregistrat în 2018 un profit net de 1,55 miliarde de lei (337 mil. euro), în urcare cu 13,9% faţă de anul precedent, în timp ce afacerile au urcat cu 30,7%, la 4,25 miliarde de lei (924 mil. euro), potrivit datelor neauditate publicate în raportul anual al Fondului Proprietatea (FP), acţionar minoritar al companiei. Firma, deţinută de Ministerul Energiei, încă nu şi-a prezentat bugetul pentru anul acesta. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO