Energie

Analiză ZF. Românii au renunţat la ideea de a fi conectaţi la o reţea de gaze şi au cumpărat centrale pe peleţi, însă cererea este mai mare decât oferta

Analiză ZF. Românii au renunţat la ideea de a fi...

Autor: Bogdan Alecu

20.11.2021, 08:55 24273

Românii renunţă tot mai des la so­bele tradiţionale şi chiar la centralele electrice sau pe GPL în favoarea ter­mo­şemineelor şi centrale­lor pe pe­leţi, motiv pentru care cererea pen­tru acest tip de combustibil a ex­plodat în ultimul an, mai ales că ex­tin­derea re­ţe­lei de gaze fămâne a ră­mas la sta­diul de declaraţie politică.

Dacă în urmă cu cinci ani pro­du­că­­­­torii rămâneau cu peleţii în depo­zi­te, din 2020 au trecut la liste de aş­tep­ta­­re. „Cererea de peleţi s-a du­blat în ul­ti­mii ani. Din ce în ce mai mul­te gos­­po­dării trec de la folosirea com­­bus­­ti­bililor fosili la peleţi din lemn eco­­logic, precum şi alte alternative eco­­­­logice în sistemele de încălzire. La sfâr­şitul lunii august a acestui an, HS Timber Productions a vândut cu 50% mai mulţi peleţi decât în 2020. În ca­li­tate de producător integrat de pe­leţi, com­pania a făcut eforturi sem­ni­fica­ti­ve pentru a satisface această ce­rere cres­­cută, prin importul mai mul­tor ma­terii prime. Şi deservim cu prio­ri­tate piaţa locală din România, prin ur­mare, România este una din­tre prin­cipa­lele pieţe pentru produsul nostru pe­leţi“, au spus reprezentanţii HS Tim­ber Productions, fostul Schweighofer.

În acest context, dacă în vara anului acesta o tonă de peleţi putea fi cumpărată cu 800-1200 de lei, în prezent a ajuns la 1.500 - 2.400 de lei. În plus, în multe zone din ţară nu se mai găsesc peleţi pe stoc din cauza cererii ridicate. Aceasta vine şi în contextul în care pe fondul scumpirii gazului şi curentului electric cei care aveau astfel de centrale au renunţat la ele în favoarea celor pe peleţi. Mai mult, dacă o locuinţă tradiţională încălzită cu lemne consumă circa două tone într-un sezon pentru o cameră şi ocazional două cu o suprafaţă totală de 25 mp, o casă de 100 mp şi cinci camere poate fi încălzită cu trei tone de peleşi datorită sistemului de încălzire centralizată cu ajutorul caloriferelor. Mai mult, dacă în sobă pot fi arse diverse materiale, precum resturi de PAL sau alte materiale puternic poluatroare, în termosemineu sunt utilizaşi dor peleţi, cu un impact scăzut asupra mediului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO