Energie

Anca Dragu, E.ON România: Există o mare lacună în legislaţia românească în ceea ce priveşte consumatorul vulnerabil

Anca Dragu, E.ON România: Există o mare lacună în...

Autor: Teona Tomoiaga, Mediafax

14.10.2019, 11:46 253

Există o mare lacună în legislaţia românească în ceea ce priveşte consumatorul vulnerabil, în acest sens, în 2012, existând un proiect avansat realizat împreună cu Banca Mondială, a spus, luni, Anca Dragu, Directorul General Adjunct al E.ON România.

“Există o mare lacună în legislaţia românească în ceea ce priveşte consumatorul vulnerabil. Această lege privind consumatorul vulnerabil a tot fost eleborată. În 2012, exista un proiect aflat într-o fază avansată, realizat împreună cu Banca Mondială. Legea din 2016 privind venitul de incluziune are compontena de calitate a locuirii, dar nu prea se aplică. În momentul de faţă, în lege, avem numai câteva zeci de mii de consumatori vulnerabili în toată ţara, dar studiile arată că avem cel puţin 1,5 milioane şi consider că estimarea poate merge mult mai sus, până la 4 miliarde”, a spus oficialul E.ON România, în cadrul unei conferinţe de specialitate.

Totodată, Anca Dragu a menţionat că redeschiderea pieţei gazelor naturale trebuie făcută în etape, pentru a se asigura, în acest mod, toţi paşii necesari liberalizării pieţei. “Redeschiderea pieţei trebuie făcută în etape, pentru a se parcurge, astfel, paşii necesari liberalizării pieţei, adică protejarea consumatorilor vulnerabili în sensul găsirii reurselor naturale, dar şi în sensul găsirii funcţionalităţii pieţei, adică cererile şi ofertele să fie similare. Dacă avem cantităţi ale ofertei sub cererea pieţei, nu se va forma un preţ decent. Nu avem nici o lichiditate a pieţei. Pentru a o obţine, producătorii trebuiă se vină la această piaţă, trebuie să avem conectivitate, doar în acest mod am putea ajunge la un preţ pe care l-am putea compara cu preţul existent pe alte pieţe”, a comentat ea.

Directorul General Adjunct al E.ON România a mai susţinut că OUG 114/2018 nu a stimulat investiţiile pe piaţa gazelor naturale şi a electricităţii. “OUG 114/2018 nu a fost un factor de stimulare a investiţiilor pe piaţa internă a gazelor şi a energiei electrice. Investitorii s-au speriat când văzut agresivitatea ordonanţei”, a conchis oficialul E.ON România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO