Energie

ANRE a aprobat planul de dezvoltare a sistemului naţional de transport al gazelor naturale elaborat de Transgaz

ANRE a aprobat planul de dezvoltare a sistemului...

Autor: Mediafax

01.11.2022, 18:06 198

ANRE a aprobat marţi, în cadrul şedinţei Comitetului de Reglementare, Planul de Dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport al Gazelor Naturale (PDSNT) pentru perioada 2022-2031, elaborat de operatorul de transport şi de sistem al gazelor naturale SNTGN Transgaz.

Planul cuprinde o serie de lucrări majore de dezvoltare a interconexiunilor sistemului românesc în cadrul sistemului european, cât şi lucrări de extindere în vederea racordării de noi utilizatori, lucrări de modernizare a sistemului naţional de transport (SNT), lucrări pentru asigurarea siguranţei şi securităţii în funcţionarea SNT. Cele mai importante obiective din acest plan au în vedere dezvoltarea sistemului pentru preluarea gazelor naturale din Marea Neagră, extinderea sistemului de transport care să permită racordarea sistemelor de distribuţie ale localităţilor realizate prin Programul Naţional Anghel Saligny, precum şi asigurarea capacităţii de transport către Republica Moldova.

Valoarea totală estimată a lucrărilor de investiţii pentru dezvoltarea SNT cuprinse în PDSNT 2022-2031 este de aproximativ 3,6 miliarde euro. Finanţarea acestui plan va fi asigurată în cea mai mare parte din surse proprii şi împrumuri, dar şi din fonduri europene atrase, nerambursabile.

În planul de dezvoltare a SNT sunt incluse şi investiţiile aferente înmagazinării gazelor naturale pentru asigurarea de către operatorii de înmagazinare a creşterii capacităţilor şi a flexibilităţii depozitelor subterane.

În decizia de aprobare, instituţia a solicitat SNTGN Transgaz S.A. să realizeze în perioada următoare studii şi proiecte pilot prin care să stabilească condiţiile pentru tranziţia către mixul gaze-hidrogen, în conformitate cu strategia europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO