Energie

ANRE a început să „corecteze“ tarifele de distribuţie a energiei

ANRE a început să „corecteze“ tarifele de...

Autor: Radu Bostan

22.12.2014, 07:07 1848

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a început să ajusteze tarifele de distribuţie a energiei, ca urmare a deciziei de reducere a ratei de rentabilitate în această activitate de monopol natural. Filiala Muntenia Nord din grupul Electrica (simbol bursier EL) va încasa anul viitor cu 3% mai puţin din distribuţie, ceea ce înseamnă că veniturile îi vor scădea proporţional, dacă ajustarea tarifelor nu este compensată de o creştere a volumului de energie distribuit.

Tariful pentru energia distribuită de Muntenia Nord pe reţeaua de înaltă tensiune a fost redus cu 2,3%, la 18,47 lei/MWh, tariful pe reţeaua de medie tensiune a scăzut cu 3,1%, la 42,84 lei/MWh, iar tariful pentru reţeaua de joasă tensiune a fost corectat negativ cu 3%, la 138,61 lei/MWh, arată un ordin publicat de preşedintele ANRE în Monitorul Oficial.

Filiala ar urma astfel să încaseze din distribuţia de energie în primele nouă luni din anul viitor cu 14,8 milioane de lei mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului 2014, potrivit estimărilor ZF, care pleacă de la premisa că volumul distribuit va rămâne relativ constant anul viitor, în condiţiile în care Transelectrica a estimat în acest an o creştere de doar 1% a consumului de energie.

Muntenia Nord este cea mai importantă filială de distribuţie din portofoliul Electrica, având cea mai mare contribuţie la veniturile şi profitul operaţional (EBITDA, profit înainte de taxe, dobânzi şi amortizare) al grupului, de 35% şi, respectiv 33%. Aria de acoperire a filialei include judeţul Galaţi, unde funcţionează combinatul siderurgic ArcelorMittal, unul dintre cei mai mari consumatori de energie din ţară. Muntenia Nord a distribuit în primele nouă luni o cantitate de 4,6 TWh, faţă de 3,4 TWh în Transilvania Nord şi 3,9 TWh în Transilvania Sud.

Ajustarea tarifelor are loc după ce ANRE a decis să reducă rata reglementată de rentabilitate a activităţii de distribuţie, de la 8,52% la 7,7% până în 2018. Rata de rentabilitate este un fel de index care stabileşte ce profit le este permis distribuitorilor de energie să realizeze pe baza activelor fiecăruia. Tarifele de distribuţie au crescut între 2009 şi 2014 cu 15% la nivelul întregului sistem de distribuţie, iar aceste taxe reprezintă o treime din factura finală plătită de consumatori.

Noile tarife pentru filialele din Transilvania nu au fost încă publicate de ANRE, dar presupunând că acestea vor fi reduse tot cu 3%, veniturile grupului ar putea fi cu circa 40 milioane de lei mai mici în primele nouă luni ale anului viitor, potrivit estimărilor ZF. Cum compania nu comunică date actualizate privind împărţirea consumului din fiecare regiune după nivelul de tensiune, ZF a folosit date din rapoarte ale filialelor Electrica din anul 2012.

„Luând în calcul aceeaşi reducere a tarifelor pentru toate filialele şi restul elementelor neschimbate, la prima vedere EBITDA din distribuţie pentru 2015 ar putea fi aproape neschimbat faţă de anul anterior, în timp ce estimările noastre iniţiale arătau o creştere de 20%“, arată analiştii băncii Raiffeisen într-o notă de cercetare. Grupul a raportat EBITDA de 595,9 milioane de lei din distribuţie după primele nouă luni.

ANRE a ajustat şi tarifele percepute de ceilalţi distribuitori de energie, reducând cu până la 3% tarifele pentru E.ON Moldova Distribuţie şi Enel Distribuţie Banat, dar majorând cu până la 4,5% tarifele pentru CEZ Distribuţie.

Toţi distribuitorii, cu excepţia CEZ, fac parte din portofoliul Fondului Proprietatea (FP). La 30 septembrie, participaţiile Fondului la companiile de distribuţie erau evaluate la 2,46 miliarde de lei, echivalent cu 16,7% din valoarea activului net.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO