Energie

ANRE: Creşterea tarifului la energia electrică de la 1 iulie este de 3 lei pe lună, 36 de lei pe an

ANRE: Creşterea tarifului la energia electrică de la 1...

Autor: Dan Straut

03.07.2017, 12:22 259

Evoluţia descendentă a tarifelor pe piaţa concurenţială nu s-a reflectat destul de bine în facturile consumatorilor casnici, vedem încă preţuri sub cele obţinute de furnizorii de ultimă instanţă. Dar aceste lucruri depind de modul de negociere în amonte, adică dintre producători şi furnizori, a explicat preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în deschiderea conferinţei „Focus Energetic”.

„Există regiuni cu creşteri de 15%, dar şi regiuni cu 5% şi chiar una cu scăderi, dar per ansamblu este vorba despre trei lei pe lună, 36 de lei pe an”, a spus Havrileţ, precizând că această sumă nu este „nici mare, nici mică”.

Referitor la evoluţia preţurilor aşteptată pentru această iarnă (de la 1 ianuarie consumatorii casnici primind energie cu totul dereglementată), Havrileţ a arătat că procentajul de 10% tarif reglementat în coşul casnic „nu a fost relevant, probabil nu va fi relevantă nici dispariţia acestuia”. La iarnă, „preţul va depinde foarte mult de aportul energiilor regenerabile în coş, care aduc scăderi semnificative, dar şi de capacitatea furnizorilor de ultimă instanţă de a obţine de la producători tarife mai mici”, a spus preşedintele ANRE.

Niculae Havrileţ a reamintit că ANRE are un comparator de tarife cu ajutorul căruia fiecare consumator poate vedea în timp real ce oferte de tarife sunt în localitatea lui la energie, iar dacă observă tarife mai bune la un alt furnizor se poate înscrie la acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO