Energie

ANRE: Suprataxarea profiturilor din energie şi plafonarea preţurilor la consumatori sunt fezabile

ANRE: Suprataxarea profiturilor din energie şi...

Autor: Roxana Petrescu

16.09.2021, 07:00 575

Suprataxarea profiturilor producătorilor de energie, majoritatea de stat, care sunt primii beneficari ai scumpirii electricităţii, şi plafonarea preţurilor consumatorilor finali pe o perioadă de şase luni, cu compensarea diferenţelor către furnizorii de electricitate, sunt soluţii care ar putea fi aplicate local în pragul celei mai scumpe ierni din istoria României. Între timp, marii actori din piaţă sunt în război total, victima sigură fiind consumatorul.

„Legea concurenţei permite plafonarea preţurilor pentru o perioadă de şase luni, dar această plafonare trebuie făcută la consumatori, nu pe piaţa angro. Mai departe, trebuie create fondurile necesare pentru a com­pensa partea de furnizare pentru eventualele pierderi. De asemenea, este posibilă şi aplicarea unor taxe pe supraprofiturile înregistrate de companiile din energie din această conjuctură“, spun reprezentanţi ai ANRE.

Ieri, Virgil Popescu, ministrul energiei, a declarat că facturile la gaze ar putea fi compensate în proporţie de 25% de stat, în cazul facturilor la energie fiind posibilă aplicarea unui discount de 18 bani pe kWh, în funcţie de consumul de utilităţi. La rândul său, premierul Florin Cîţu a precizat că este în analiză o eventuală plafonare a preţului la gaze, idee cu care ministrul energiei nu este însă de acord.

Azi, preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte cu Alfred Stern, şeful OMV, acţionarul majoritar al OMV Petrom, în contextul în care anul acesta este aşteptată decizia finală privind proiectul de gaze din Marea Neagră.

La final, România nu are, în prag de sezon rece, niciun plan concret de măsuri pentru limitarea impactului asupra consumatorilor a scumpirii fără precedent a utilităţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO