Energie

Anul 2021 s-a încheiat cu un nou maxim al preţului energiei. Singura veste bună? Ritmul scumpirilor pare a se domoli

Anul 2021 s-a încheiat cu un nou maxim al preţului...

Autor: Roxana Petrescu

11.01.2022, 00:07 687

Ultima lună din anul trecut a dus la o medie de tranzacţionare a energiei pe platforma spot a bursei OPCOM de 230 de euro pe MWh, record istoric, estimările pentru anul acesta indicând preţuri ridicate, cel puţin până la finalul primului trimestru.

Nivelul de 230 de euro pe MWh din decembrie 2021 este cel mai mare preţ al energiei de anul trecut, acesta fiind de altfel şi un record istoric. Pe de altă parte, preţul a fost cu 8% mai mare faţă de noiembrie, un ritm ceva mai domol faţă de lunile anterioare. Unul dintre factorii care au generat acest tsunami este scumpirea fără precedent a emisiilor de CO2 generată de ambiţia UE de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050.

Alături de revenirea cererii şi a exploziei certificatelor de emisii de CO2, producţia neobişnuit de mică de energie verde de anul trecut a dus şi ea la scumpiri fără precedent la energie. Mai mult, această situaţie specială a arătat vulnerabilitatea sistemului energetic local.

Ocolit de investiţii în ultimii 30 de ani, marcat de ieşiri din funcţiune, România a ajuns în situaţia aproape de necrezut în care importurile au devenit, în unele momente, principala sursă de acoperire a cererii interne.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO