Energie

Anul marilor decizii pentru Marea Neagră, punct în liberalizarea pieţei de energie şi posibile insolvenţe ca urmare a noilor taxe

Decizia de a merge mai departe cu investiţiile din Marea Neagră ar putea reprezenta una dintre cele mai importante veşti cu care va veni 2019.

Decizia de a merge mai departe cu investiţiile din Marea Neagră ar putea reprezenta una dintre cele mai importante veşti cu care va veni 2019.

Autor: Roxana Petrescu

07.01.2019, 00:08 1202

♦ Anul 2019 ar trebui să vină cu deciziile finale de investiţii în ceea ce priveşte marile proiecte de explorare şi producţie din Marea Neagră, cele mai aşteptate anunţuri fiind cel al consorţiului format din OMV Petrom şi ExxonMobil şi cel al americanilor de la Black Sea Oil & Gas, care au în spate colosul financiar Carlyle ♦ Pariul este de miliarde de dolari, dar calculele se clatină după ce pe final de an guvernul, în căutarea de bani de pensii şi salarii, a decis fără nicio consultare „peticirea“ bugetului prin taxarea unor sectoare „lacome“ ♦ Energia, acolo unde chiar statul este un jucător dominant, a primit una dintre cele mai dure lovituri.

„Toate aceste acţiuni, noul sistem de taxare, obligaţia de a comercializa jumă­tate din producţia de gaze pe piaţa centralizată şi pla­fonarea preţului gazelor care se aplică numai producătorilor locali din România şi nu importatorilor de gaze, reprezintă discriminare chiar faţă de firmele care încearcă să investească în România, să creeze locuri de muncă în România şi să plătească impozite în România“, spunea Mark Beacom, CEO-ul Black Sea Oil & Gas, la finalul anului trecut, când ordonanţa privind introducerea unor măsuri fiscale era doar un proiect. Ulterior însă, proiectul a fost publicat în Monitorul Oficial.

„Suntem profund îngrijoraţi cu privire la măsurile care sunt impuse fără studii de impact şi fără nicio consultare prealabilă. Astfel de măsuri au efect negativ asupra atractivităţii României pentru investitori, descurajează pro­-iectele de investiţii şi afectează în mod negativ economia şi forţa de muncă“, au spus la rândul lor reprezen­tanţii OMV Petrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO