Energie

Aproape 700 de mineri şi energeticieni de la CEO au primit preaviz

Aproape 700 de mineri şi energeticieni de la CEO au...

Autor: Loredana Ficiu

18.08.2016, 16:35 226

Începând cu data de 22 august, 500 de salariaţi pensionabili şi alţi 190 de angajaţi care au cerut concedierea vor intra în preaviz. Persoanele disponibilizate vor înceta raporturile de muncă în luna septembrie, când vor primi unul, trei, şase sau opt salarii compensatorii, în funcţie de vechime, stabilite de administraţie şi sindicate.

Angajaţii care vor pleca la cerere şi care nu îndeplinesc toate condiţiile privind pre-pensionarea vor beneficia de opt salarii compensatorii, totalizând 29.000 de lei brut. Suma netă cu care vor pleca acasă minerii şi energeticienii va fi de 18.700 de lei.

Cei care mai au un an sau doi ani până la pensie vor beneficia lunar de un venit de completare timp de un an, respectiv doi ani. De asemenea, la plecarea din companie, administraţia Complexului Energetic Oltenia a decis să le acorde şi celor care vor intra în programul de pre-pensionare un salariu mediu brut pe unitate, două, trei sau patru salarii, în funcţie de numărul de luni pe care îl mai au până la împlinirea vârstei legale de pensionare.

Potrivit administraţiei Complexului Energetic Oltenia a fost aprobat un buget de peste 12 milioane de lei pentru plata venitului de completare, în ceea ce îi priveşte pe viitorii disponibilizaţi ai companiei.

Sindicatele mici din CEO nu sunt de acord cu disponibilizările, mai ales că Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj a fost notificată că societatea va disponibiliza în total 2000 de angajaţi anul acesta.

"Este dureros ce se întâmplă, mai ales că CEO ar fi trebuit să-şi păstreze, cu orice preţ, locurile de muncă şi angajaţii. Anual, însă, compania din Gorj se uşurează cu câteva sute de salariaţi, în timp ce în judeţ nu apar alţi angajatori. Minerii şi energeticienii care pleacă sunt astfel buni plecaţi, restul de salariaţi stând cu frică să nu fie trecuţi în viitoarea listă, aşa că nu mai există solidaritate, ci doar uşurare pentru cei rămaşi”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, liderul Sindicatului Lignitul Oltenia, Constantin Creţan.

Directorul CEO, Ionel Ilie, a declarat, însă, că nu mai există şanse ca disponibilizările să nu se aplice anul acesta în companie.

"Avem un act adiţional semnat cu partenerul social şi aşa va fi, îl vom respecta”, a spus directorul interimar al CEO, Ionel Ilie.

De altfel, planul de reorganizare şi eficientizare a companiei prevede peste 5.000 de concedieri colective până la finalul anului 2019.

CEO are, în prezent, aproximativ 15.000 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO