Energie

Cum ar putea reuşi OMV Petrom să fenteze statul român şi să scape de taxa pe profitul istoric: Producţia de gaze a scăzut masiv, la minimul de la privatizare, dar comerţul cu gaze, care nu intră în taxare, s-a intensificat cu circa 40% în ultimele 3 luni din 2022

Cum ar putea reuşi OMV Petrom să fenteze statul român...

Autor: Roxana Petrescu

13.01.2023, 13:07 1885

În timp ce extracţia de petrol şi gaze, activitate vizată de noua taxare, a scăzut, OMV Petrom şi-a intensificat pe final de an activitatea de comerţ de gaze şi producţie de energie, ambele intrând în cifra de afaceri, dar niciuna dintre aceste activităţi nefiind vizate de noua taxare, arată datele publice. Astfel, OMV Petrom ar putea evita în mod legal noua taxă pe profitul istoric din 2022.

În ultimele trei luni din 2022, vânzările de gaze către terţi ale OMV Petrom au crescut cu 38,1% faţă de al treilea trimestru, iar producţia de energie a fost şi ea mai mare. Pe zona de producţie de petrol şi gaze însă, OMV Petrom a terminat anul tot pe scădere, în zona de gaze naturale cantităţile extrase fiind cu 8% mai mici faţă de cele din 2021 şi aproape la jumătate faţă de cele din anul privatizării. Dar în timp ce activitatea de extracţie de petrol şi gaze este esenţială în vederea aplicării noii taxări pentru companiile energetice, comerţul sau producţia de energie nu intră la socoteală. Companiile din domeniu, inclusiv OMV Petrom, ştiau din octombrie 2022 că pot fi subiectul unei noi taxări, cele mai multe acţionând în consecinţă penntru a încerca evitarea unui nou impozit pe profiturile excepţionale din 2022.

Potrivit Trading Statementului publicat ieri la Bursă de OMV Petrom, compania a înregistrat vânzări de gaze către terţi de 9,56 TWh în ultimul trimestru al anului, mult peste nivelul de 6,92 TWh din al treilea trimestru al anului trecut.

"Creşterea se datorează în special sezonalităţii şi volumelor vândute ca FUI (Furnizor de Ultimă Instanţă)”, a explicat OMV Petrom pentru ZF.

Pe de altă parte, compania a avut o producţie de gae naturale de numai 3,4 miliarde de metri cubi, cu 8% mai mică faţă de cea din 2021, inclusiv producţia de petrol fiind în scădere. Tot datele publice arată că 2022 a fost un an record pentru centrala OMV Petrom de la Brazi, unde producţia anuală a ajuns la 5 TWh, circa 10% din toată producţia de energie a României, potrivit calculelor ZF.

Aceste evoluţii sunt importante în contextul în care săptămâna a debutat cu un scandal între companie şi Ministerul Finanţelor privind aplicarea unei noi taxe pe profiturile excepţionale din 2022 ale companiilor energetice.

La finalul anului trecut, pe 29 decem­brie, Guvernul României a emis OUG 186/2022 privind unele măsuri de punere în aplicare a Regula­mentului (UE) 2022/1.854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o inter­venţie de ur­genţă pentru abor­darea pro­ble­mei preţurilor ridi­cate la energie. Prin OUG 186 se stabileşte că în cazul în care profiturile impozabile/contabile din 2022, respectiv din 2023 obţinute din companiile prevăzute în regulament depăşesc cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile faţă de media profiturilor impozabile/contabile ale perioadei 2018-2022, acestea se impozitează cu o cotă de 60%.

Dar care sunt companiile care trebuie să plătească noua taxă?

„Fără a-şi modifica în mod substanţial structura costurilor şi fără a-şi spori investiţiile, societăţile din Uniune şi sediile permanente care generează cel puţin 75 % din cifra de afaceri din activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor au înregistrat o creştere a profiturilor datorită circumstan­ţelor bruşte şi imprevizibile ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, reducerii aprovizionării cu energie şi creşterii cererii ca urmare a temperaturilor extrem de ridicate“, se arată în textul Regulamentului publicat încă din octom­brie anul trecut. Firmele vizate sunt cele care generează cel puţin 75 % din cifra lor de afaceri din activităţi economice în domeniul extracţiei, mineritului, rafinării ţiţeiului sau fabricării produselor de cocserie, se mai arată în regulament. Practic, încă din octombrie, anul trecut, companiile din zona de petrol şi gaze ştiau că vor fi taxate.

Tot în Trading Statement, OMV Petrom a spus că nu va plăti taxa pentru că extracţia hidrocarburilor nu generează 75% din business. „În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 şi a preve­derilor acestei ordonanţe de urgenţă, ne aşteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului“, a precizat OMV Petrom.

În România, OMV Petrom SA este activă în extracţia ţiţieiului, în timp ce OMV Petrom Marketing este activă pe domeniul comerţului cu carburanţi în magazine specializate. Însă potrivit informaţiilor disponibile, tot pe OMV Petrom SA se desfăşoară tranzacţiile cu gaze sau cele cu energie, care nu fac subiectul noii taxări. Practic, în timp ce extracţia de petrol şi gaze, activitate vizată de noua taxare, a scăzut, OMV Petrom şi-a intensificat pe final de an activitatea de comerţ de gaze şi producţie de energie, ambele intraând în cifra de afaceri, dar niciuna dintre aceste activităţi nefiind vizate de noua taxare

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO