Energie

Armand Domuţa, director general Restart Energy: Vrem să digitalizăm furnizarea de energie. Acum avem 30.000 de consumatori mici

ZF Power Summit 2020

Armand Domuţa, director general Restart Energy:  Vrem...

Autor: Alexandra Cepăreanu

18.02.2020, 12:46 791

Armand Domuţa, director general al Restart Energy, spune că obiectivul companiei pe care o conduce este să digitalizeze serviciul de furnizare a energiei, compania pe care o conduce, înfiinţată în 2016, furnizând deja energie electrică pentru circa 30.000 de consumatori casnici în România, dar şi spre consumatori (companii) din Serbia. 

„Avem 30.000 de locuri de consum - consumatori casnici, la care se adaugă şi consumatorii pe gaz. Trăim vremuri interesante pentru consumatori, observăm că se pune accent pe libertatea de decizie a consumatorului şi pe oferta care să vină în completarea stilurilor de viaţă. Trecerea se face digital, prin câteva clickuri. Obiectivul nostru este să digitalizăm energia”, a explicat Armand Domuţa, în cadrul evenimentului ZF Power Summit 2020.

El spune că pentru a se dezvolta companii de profil în România este nevoie de un cadru legislativ care să susţină industria şi jucătorii ei.

„Dacă comparăm situaţia de la noi cu cea din Germania, vedem că avem mult loc de creştere, dar avem nevoie de condiţii legislative. Noi furnizăm şi în Serbia, unde beneficiem de câteva aspecte care fac furnizarea mai stabilă. Acolo sunt susţinuţi şi furnizorii mici – privaţi. În Germania este un set de măsuri care vor să sprijine competiţia pe partea de retail şi de productie. Pe lângă sprjinirea energiei verzi şi instalaţii mici, sunt aproximativ 3 milioane de case cu panouri solare care produc de multe ori mai multă energei decât consumă.”

 

Alte declaraţii:

În Germania sunt structuri de piaţă care permit operarea eficientă a furnizorului. Spre exemplu, este simplificat procesul de comunicare în piaţă, este o platformă centralizată de unde furnizorii pot prelua date de contact şi de măsură. În România sunt 8 zone de distribuţie, iar măsurarea este complicată - citire, estimare, corecţie – ceea ce face dificil procesul de preluare a datelor corecte de măsură. La noi cererile de schimbare de furnizor se transmit tot prin fax, distribuitorul nu acceptă cererile trimise prin email. În ţările din vest sunt operatori de măsură care nu face si distribuţie, nu câştigă din cantitatea de energie tranzitată în reţea.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO