Energie

Asociaţia internaţională a petroliştilor, respunsabilă pentru 85% din producţia de petrol şi gaze a Europei, cere Guvernului PSD/ALDE abrogarea unor articole din OUG 114

Asociaţia internaţională a petroliştilor,...

Autor: Izabela Cutieru

27.03.2019, 17:02 168

Asociaţia Internaţională a Producătorilor de Petrol şi Gaze (IGOP), respunsabilă pentru 85% din producţia de petrol şi gaze a Europei, a trimis Guvernului României o scrisoare prin care îşi manifestă îngrijorarea cu privire la impactul schimbărilor legislative introduse prin OUG 114/ 2018.

Scrisoarea, adresată premierului şi ministrului Energiei, atrage atenţia asupra riscului la care România este supusă în urma reglementări ordonanţei, anume anularea posibilităţii de a deveni al treilea producător de gaze naturale din Europa.

Potrivit autorităţii, România are potenţialul de a se clasa în topul producătorilor de gaze europeni, datorită resurselor regăsite în Marea Neagră, această perspectivă fiind însă periclitată de măsurile introduse prin OUG 114, care vizează limitarea preţului pentru gazele naturale produse pe piaţa internă, introducerea obligaţiilor de vânzări pentru producătorii români şi introducerea unei contribuţii de 2% din cifra de afaceri către autoritatea naţională de reglementare. Toate aceste măsuri, în esenţă, abandonează conceptul de piaţă liberă a gazelor naturale în România, având impact, de asemenea, şi la nivel regional.

Textul scrisorii menţionează, totodată, faptul că interdicţia indirectă de export, introdusă prin Ordonanţa de Guvern 114, prin obligaţia de a acoperi cu prioritate consumul casnic naţional, precum şi alocarea unei cote pentru consumul industrial este împotriva principiilor unei pieţe integrate a energiei din UE.

Asociaţia specifică faptul că prevederile OUG 114 nu sunt în conformitate cu legislaţia comercială a Uniunii Europene, prin prisma faptului că orice derogare de la principiul liberei circulaţii a mărfurilor contravine cerinţelor legale ale UE.

Asociaţia Internaţională a Producătorilor de Petrol şi Gaze încurajează legiuitorii să evite efectele dăunătoare asupra dezvoltării potenţialul resurselor energetice ale României, prin abrogarea articolelor care acoperă interdicţiile amintite, invocând deschiderea spre identificarea de soluţii care să răspundă cel mai bine nevoilor tuturor părţilor implicate.

Scrisoarea, semnată de Francois-Regis Mouton, director regional IGOP, a fost remisă comisarilor europeni pentru energie, consilierului guvernamental Florin Ciocănelea, precum şi unor şefi de comisii parlamentare din Camera Deputaţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO